Tko će u zatvor?

Aluminij: Još 15-ak dana do otkaza radnicima, rezultata istraga nema

Iako je do trenutka kada će 350 radnika dobiti otkaz ostalo još 15-ak dana, odgovorni ministri u Vladi FBiH ne obaziru se previše na vapaje iz Mostara.
Gospodarstvo / Tvrtke | 18. 12. 2019. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijska policija i dalje radi na slučaju Aluminij. Također, Tužiteljstvo HNŽ-a prije četiri mjeseca je izdalo nekoliko priopćenja u kojima je navelo da istražuje mogući kriminal u mostarskoj tvornici. No, rezultati istraga zasada nisu prezentirani javnosti, piše tiskano izdanje Dnevnog lista.

Iako je do trenutka kada će 350 radnika dobiti otkaz ostalo još 15-ak dana, odgovorni ministri u Vladi FBiH ne obaziru se previše na vapaje iz Mostara. Prije desetak dana radnici su najavili da su spremni za radikalne poteze ukoliko od Nove godine ne budu na radnim mjestima. Najavili su prosvjede na ulicama i borbu za radnička prava.

Dojam da Vlada FBiH ne vidi način na koji može spasiti mostarsku kompaniju, te da ponudu izraelskih investitora ne smatra adekvatnim rješenjem. Čak što više, piše list, u kuloarima se može čuti da Abraham grupu smatraju neozbiljnom grupacijom. Ipak, činjenica je da trenutačno nema druge ponude i da je druga opcija – stečaj.

Premda je Nadzorni odbor Aluminija odbio ponudu izraelske Abraham grupe, te je najavio nove otkaze preostalim zaposlenicima s posljednjim danom ove godine, u utorak su se izrealeski investitori još jednom priopćili da nisu odustali od pokušaja ulaska u posao s mastarskim gubitašem. Kako saznaje Dnevni list, Uprava aluminija pozvala je predstavnike Abraham grupe u Mostar na izravne pregovore kako bi sep okušao postići dogovor o poslu.

Oni su još jednom poručili kako je primarni cilj u što kraćem roku pokrenuti proizvodnju u Aluminiju, osigurati nove, moderne proizvodne linije i dugotrajnu stabiulnost tvrtke.

 

Ranije smo rekli i ponavljamo opet: Aluminija Mostar i njegovima radnicima je vrijeme od presudne važnosti. Prijedloog M.T. Abraham Group je već odbijen od strane Vlade Federacije i sada smo svoj konačni prijedlog ponovno poslali čelnicima Aluminija. Još jednom ponavljamo kako smo zajedno sa svojim partnerima sporemni odmah krenuti sa provođenjem predloženog plana. Ukoliko se naš prijedlog prihvati u konačnici, spremni smo odamh, zajedno sa svojim partnerima i resursima krenuti u proizvodnju, bez ikakvih daljnij odlaganja'', navodi se u dokumentu M.T. Abraham Group.

Oni napomijnu da bi se u tom slučaju dio radnika odmah vratio na posao, te da bi imao plaće koje su znatno iznad prosjeka u FBiH.

''To je samo prvi korak našeg plana da ljude bratimo na radna mjesta, te ih ponovno doveemo u pozticiju ekonomske i socijalne stabilnosti i vjere kako če Aluminij jednoga dana, kroz naš ajednički rad, biti još veča tvornica i gospodarski čimbenik nego daje to bio slučaj nekada prije'', zaključuje se u pismu M.T. Abraham Group.

Kopirati
Drag cursor here to close