Pojašnjenje Uprave

Aluminij demantira: Ipak je više radnika u proizvodnji

Resor tehničkih poslova i razvitka broji 260 uposlenih odnosno 74,28 posto od ukupnog broja.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 08. 2019. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U cilju objektivnog izvještavanja javnosti, a povodom raznih informacija koje se pojavljuju u javnosti u vezi s analizama o predviđenom broju proizvodnih i neproizvodnih radnih mjesta u Aluminiju d.d. Mostar, Uprava Društva osjeća se dužnom službeno se oglasiti i dati ispravne i točne podatke'', navode iz Uprave Društva Aluminij.

Demantiranje

Mišljenja su da način izvještavanja u petak nije primjeren te da bi informacije koje se objavljuju trebalo prethodno provjeriti na relevantnom mjestu.

''Naime, novom sistematizacijom u najvećoj mjeri se radna mjesta odnose na proizvodni sektor, a manji na administrativne i druge neproizvodne poslove, a ne kako je javnosti prezentiramo da su proizvodna radna mjesta u manjini, što stvara pogrešnu sliku i potencijalno pogoršava čitav proces restrukturiranja Društva i zbrinjavanja radnika'', naglašeno je te pojašnjeno kako je prijedlogom nove sistematizacije radnih mjesta u Društvu Aluminij Mostar predviđeno da se u okviru tri resora djelatnici rasporede na slijedeći način:

Resor tehničkih poslova i razvitka: 260 uposlenih odnosno 74,28 posto od ukupnog broja.

Ekonomsko-financijski resor: 33 djelatnika, odnosno 9,42 posto predviđenog broja radnika koji će započeti s radom u prvoj fazi.

Pravni, kadrovski i opći poslovi: 57 djelatnika odnosno 16,28 posto.

Ističu kako se od 57 djelatnika u pravnim i općim poslovima predviđa samo 11 administrativnih djelatnika, a ostatak otpada na službe koje su zakonom propisane, kao što su vatrogasna, održavanje tvorničkog kruga i služba unutarnje sigurnosti.

''Iz navedenog je vidljivo da se u okviru onoga što se naziva administracija u novoj sistematizaciji nalazi 90 uposlenika, odnosno 25,70 posto od ukupnog broja uposlenih. Uzme li se u obzir da su od ovih 90 samo 44 mjesta predviđena za uposlenike u klasičnoj administraciji (ekonomsko-financijski, pravni, kadrovski poslovi), pravi omjer proizvodnih i neproizvodnih mjesta postaje još jasniji'', navodi se.

Napominju kako je zakonska obveza društva da u okviru onoga što se naziva "neproizvodni" dio mora imati djelatnosti koje su isključivo zakonom predviđene: vatrogasci, visoki napon, zaštita na radu, osiguranje i slično.

Vatrogasci, osiguranje...

Tako unutar resora općih i pravnih poslova upravo radi zakonskih obveza, navode, imaju 40 vatrogasaca i djelatnika osiguranja.

''Još jednom ističemo da je u okviru resora tehnike i razvoja predviđeno 260 uposlenika, odnosno 74,28 posto, što je praktično - tri četvrtine od ukupnog broja ljudi predviđenog novom sistematizacijom'', priopćeno je iz Uprave Društva Aluminij Mostar.

Podsjetimo, u petak je održan sastanak Nadzornog odbora poduzeća u petak na kojemu je rečeno koliko će zaposlenika raditi u administraciji, a koliko biti ponovo zaposleno u proizvodnji.

Predstavnici Sindikata na sastanku su sudjelovali kao promatrači, gdje su iznijeli pritužbu na nerazmjeran broj zaposlenih u administraciji koji je veći nego onih u proizvodnji.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić je kazao da nije moguće povećanje broja radnika u prvoj fazi proizvodnje zbog financija.

''Mi smo mišljenja, sukladno planu restrukturiranja, da nije moguće da naložimo upravi da poveća broj zaposlenih, jer oni u svojim izračunima ne mogu uklaklurati više prihoda nego što imaju troškova, tako da taj dio nismo mogli naložiti'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close