Važan potez?

Aluminij d.d. Mostar dobio novog direktora - Kako ide dalje?

Novoimenovani direktor Bukovc ranije nije glasio kao kandidat za tu dužnost, ali je prednost dobio nakon što je najozbiljniji kandidat, s kojim je NO dogovarao preuzimanje te funkcije, na koncu ipak odustao od direktorske pozicije.
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 11. 2020. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Aluminij.ba / Vedro nebo iznad Aluminija budi sjećanja...

Kako saznaje Bljesak.info, u petak je Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar za direktora Društva imenovao Danijela Bukovca, ranijeg rukovoditelja transporta i održavanja.

Kao što je odranije poznato, v.d. direktora, prof. Ante Rezić odavno je najavio svoj odlazak, a on ovih dana stječe i uvjete za mirovinu.

Prema informacijama Bljeska, novoimenovani direktor Bukovc ranije nije glasio kao kandidat za tu dužnost, ali je prednost dobio nakon što je najozbiljniji kandidat, s kojim je NO dogovarao preuzimanje te funkcije, na koncu ipak odustao od direktorske pozicije.

Međutim, pogleda li se u ne tako davno nastale novinske arhive, može se uočiti da je Bukovac i ranije imao ambicija za preuzimanje Aluminija, doduše u vrijeme dok je firma još radila.

Naime, Bukovac se u veljači 2019. našao na listi od pet kandidata koji su se prijavili natječaj za novog direktora mostarskog Aluminija.

Uz njega su na tom natječaju direktorske ambicije izrazili i tadašnji v.d. direktora Dražen Pandža (koji je u konačnici i izabran), Tomislav Mazal iz Hrvatske (koji je na kraju odustao), dugogodišnji aluminijaš Zlatko Topić i David Bećirević, koji se prijavio iz SAD-a.

U to vrijeme dugovanja Aluminija iznosila su oko 360 milijuna maraka, a uprava koja je imenovana 25. ožujka 2019. (Dražen Pandža, Boris Vican, Ivan Čale), nije uspjela dovesti do preokreta trendova u poslovanju.

Aluminij je s visokonaponske mreže isključen 10. srpnja prošle godine i od toga trenutka počelo se tražiti strategiju za njegovo oživljavanje.

Krizni stožer koji je imenovan po pritiskom žestokih prosvjeda radnika Aluminija protiv Vlade FBiH i čelništva HDZ BiH, kupio je određeno vrijeme, ali, ispostavilo se, nije imao provodljiv plan.

Foto: PR / Sastanak radnika Aluminija i predstavnika M. T. Abraham grupacije

Kasnije se kao zakupac dijela kapaciteta Aluminija (za početak Ljevaonica) pojavio izraelsko-kineski konzorcij, preko Abraham grupe, koja je nedavno objavila da su pokrenuli proizvodnju upravo u pogodnu Ljevanonice.

Registrirana je odavno i tvrtka Aluminij Industries d.o.o. koja je u međuvremenu Aluminij d.d. praktično izbacila iz igre.

Nekad prepoznatljive plave boje Aluminija u najvećoj su mjeri zamijenjene crnom i sivom, Aluminij Industries d.o.o. je ovladao i softverskim alatima kojima se godinama kontroliralo poslovanje i proizvodnja Društva Aluminij, internetskom domenom i drugim kontrolnim polugama.

Ono što zasad još uvijek podsjeća na nekadašnjeg industrijskog diva je čuveni vodotoranj, na kojemu još uvijek stoji staro znakovlje.

Putem njemu bliskih medija Aluminij Industries d.o.o. znalački i dozirano pušta u javnost informacije o svojim potezima, ali ne stječe se dojam da, kao što je to bio slučaj godinama ranije, iz kruga Aluminija masovno izlaze kamioni s proizvodima, makar se radilo i samo o trupcima i ingotima.

S druge strane, Aluminij d.d. je već više od pola godine u vidljivoj medijskoj defanzivi i ozračju samozatajnosti.

Aluminij Industries d.o.o. je u nekoliko posljednjih tjedana priopćio da su potpisali ugovore s dva strateška partnera.

M.T. Abraham Group, i njihova članica, Aluminij Industrija d.o.o., potpisali su, naime, desetogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu s Advaita Group, a ranije i strateški sporazum s China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC).

S obzirom na ukupne okolnosti, u ovome trenutku nije najjasnija uloga i pozicija Aluminija d.d., kao i samog (novog) direktora Društva, ali se zbog svih onih djelatnika koji su posljednjih mjeseci uposleni preko Aluminij Industrije d.o.o., treba nadati da će u narednoj godini ovo za Hercegovinu važno poduzeće istinski oživjeti.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aluminij (@aluminij_industries)

Kopirati
Drag cursor here to close