Tvornice

Adidas napušta Njemačku i SAD

Danas su izvijestili da će najkasnije u travnju iduće godine obustaviti proizvodnju u ta dva pogona i prepustiti primjenu nove proizvodne tehnologije za proizvodnju cipela dobavljačima u Aziji.
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 11. 2019. u 14:21

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas najavio je u ponedjeljak zatvaranje dvije robotizirane tvornice u Njemačkoj i SAD-u, uz obrazloženje da će korištenje suvremene proizvodne tehnologije u Aziji biti „ekonomičnije i fleksibilnije”.

Adidas je pokrenuo visoko robotiziranu proizvodnju cipela u tvornici u "Speedfactory" u njemačkom Ansbachu 2016. godine. Godine 2017. otvorili su sličnu tvornicu i u Atlanti u SAD-u.

Njemačka je kompanija otvorila te tvornice kako bi u što kraćem roku na glavna tržišta isporučivala nove sportske linije odjeće i obuće. Dodatni je razlog bio rast plaća u Aziji i veći troškovi dostave u tu regiju.

Prvotno je planirali uspostaviti mrežu robotiziranih tvornica širom svijeta.

Danas su izvijestili da će najkasnije u travnju iduće godine obustaviti proizvodnju u ta dva pogona i prepustiti primjenu nove proizvodne tehnologije za proizvodnju cipela dobavljačima u Aziji.

Dva će dobavljača koristiti novu tehnologiju, koja skraćuje vrijeme proizvodnje, u izradi šireg asortimana proizvoda, ne samo tenisica za trčanje, a Adidas će nastaviti testirati proizvodne procese u takozvanom adiLab-u u njemačkom Scheinfeldu.U Adidasu nisu naveli detalje odluke o zatvaranju pogona koji su se pokazali skupima. Ujedno je primjena nove tehnologije na različite vrste proizvoda ispala teža no što su bili očekivali.

Tvornice su pomogle kompaniji da stekne nova znanja o inovativnoj proizvodnji, naglasio je direktor Adidasova globalnog poslovanja Martin Shankland. Bit će ipak ekonomičnije i fleksibilnije da Adidas prepusti primjenu nove tehnologije dobavljačima, dodao je.

Adidas je 1949. godine osnovao njemački postolar Adi Dassler. Kompanija je u međuvremenu preusmjerila većinu proizvodnje iz Europe u Aziju, posebno u Kinu u Vijetnam gdje njihove proizvode danas izrađuje milijun radnika, navodi Reuters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close