Zenički TPS

VIDEO | Proizveli uređaje za obradu dijelova za Ferrari i Maserati

U ovom slučaju radi se o čistom istraživačkom projektu koji je svoje mjesto našao u proizvodnji značajnih dijelova u autoindustriji priznatih svjetskih brendova.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 11. 2019. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok u našoj zemlji nedostaje sustavnog ulaganja za znanstveno-istraživački rad, pojedinci svojim primjerom pokazuju da se može uspješno i kvalitetno raditi i proizvoditi, te sve to izvoziti u razvijene zemlje Europske unije i svijeta. Zenička kompanija proizvela je uređaje za obradu dijelova luksuznih Ferrarija i Maseratija.

Poduzeće TPS iz Zenice je projektiralo i proizvelo uređaje koji se koriste za proizvodnju reduktivnih atmosfera u procesima kemijsko-termičke obrade. Uređaj su posredstvom slovenske projektantske firme uspjeli prodati u poznatu tvornicu alata u Sloveniji. Zeničko poduzeće je jedino na području bivše Jugoslavije koje prodaje te uređaje, a koji se danas koriste za proizvodnju dijelova za Ferrari i Maserati.

"To je uređaj bez kojeg se ne može obaviti proces kemijsko-termičke obrade, procesi kaljenja i procesi cementacije. Zaštitna atmosfera je neminovna u tako zahtjevnim procesima. Poduzeće je, zaista se mora istaći, uložilo puno novca u opremu, u istraživanje i trebalo je nekoliko godina da osvojimo proizvodnju takvih uređaja. Te uređaje uglavnom proizvode europske zemlje", ističe prof. dr. Jusuf Duraković, direktor TPS-a Zenica.

U ovom slučaju radi se o čistom istraživačkom projektu koji je svoje mjesto našao u proizvodnji značajnih dijelova u autoindustriji priznatih svjetskih brendova. Bez timskog rada ova priča ne bi bila uspješna.

"Drago nam je zato što smo mi tu mašinu napravili. Projektirana je i napravljena ovdje kao rezultat timskog rada", kaže radnik Amel Purić.

Već duže vrijeme u našoj zemlji zanimanje zavarivača je deficitarno. Posljednjih godina praksa je da zavarivači školovani u BiH posao traže u drugim europskim zemljama. I Mehmed Huseinspahić bio je vani, no odlučio se vratiti i svoje znanje unovčiti u svojoj zemlji. Sretan je što radi baš na ovom projektu, iako nije jedini značajan projekt u ovoj firmi.

"Svi smo sudjelovali u realizaciji tog projekta. Kao radnici smo bili zadovoljni kako je izrađen, kojom brzinom, kojim kvalitetom, što je nama radnicima vrlo važno. Da nemamo primjedbi od poslodavca", ističe radnik Mehmed Huseinspahić.

Većim ulaganjem u znanstevno-istraživački rad u našoj zemlji ovakva priča ne bi bila ekskluzivna. No, postoje pojedinci koji se ne osvrću na prepreke nego hrabro s velikim ulaganjem, rizicima i željom žele ovu zemlju napraviti uglednom i ugodnom za življenje i ostanak u njoj.

Kopirati
Drag cursor here to close