Poboljšana i efikasna administracija

USAID pokrenuo projekt E-Uprave u BiH

Američki veleposlanik u BiH, Eric Nelson, izjavio je da će USAID i nadležne vlasti u BiH koristiti informacijske tehnologije kako bi se "značajno smanjila količina vremena i troškova u javnim uslugama te povećao kvalitetu i transparentnost
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 01. 2021. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao podrška transparentnosti i smanjenju korupcije u ciljanim procesima koji se vode pred nadležnim organima, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je danas petogodišnji projekt E-uprava u Bosni i Hercegovini, vrijedan 10,9 milijuna dolara.

Američki veleposlanik u BiH, Eric Nelson, izjavio je da će USAID i nadležne vlasti u BiH koristiti informacijske tehnologije kako bi se "značajno smanjila količina vremena i troškova u javnim uslugama te povećao kvalitetu i transparentnost brojnih državnih funkcija":

"Trenutno građani BiH moraju čekati u redu na šalterima kako bi dobili rodni ili vjenčani list, zamijenili vozačku dozvolu ili produžili registraciju automobila. U nekim slučajevima moraju putovati i u drugi entitet kako bi preuzeli svoje dokumente. Firme i dalje troše resurse na izdavanje ugovora, javnih tendera i plaćanje mnoštva papira. Ne mogu ni zamisliti koliko se pečata i ručnih potpisa koristi svaki dan, a umjesto toga BiH mogla koristiti e-potpis i značajno smanjiti troškove transakcija i vrijeme", naglasio je veleposlanik Nelson.

USAID-ov projekt E-uprava će osigurati softvere, hardver i tehničku pomoć za e-potpise, e-građevinske dozvole, inspekcijske službe, socijalne registara i procese javnih nabavki širom BiH.

Poboljšana i efikasna administracije imat će neposredan, pozitivan utjecaj na građane i poduzeća u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, izrazio je zahvalnost Vladi Sjedinjenih Američkih Država i USAID-u na pokretanju projekta E-uprave, naglasivši značaj i potrebu ulaganja, ali i važnosti suradnje u oblasti digitalizacije kao jednog od važnih elemenata koji značajno može da doprinese daljem napretku BiH kao društva u cjelini.

Intervencije E-uprave imaju ekonomski i praktični smisao: smanjit će korupciju, promovirati i omogućiti preusmjeravanje resursa koji su do sada rasipani u rast biznisa i razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close