''Mi smo najbolji operater!''

Telemach okrivio ombudsmana za diskriminaciju

Kampanja protiv Telemacha je jednostrana, tvrde iz ove kompanije, pitajući se zašto se ne spominje m:tel, koji je također krivac za novonastalo stanje.
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 01. 2021. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senzacionalistička obraćanja Ombudsmana za zaštitu potrošača Saše Marića povodom isteka ugovora Telemach BH s Telekomom Srbija o emitiranju kanala Arena Sport, kao i preporuke u telekomunikacijskom sektoru koje je ombudsman uputio jedino operateru Telemach BH, predstavljaju pokušaj da se selektivnom primjenom propisa i nametanjem pravno neutemeljenih zahtjeva, koji ne važe za druge operatere, vrši nedozvoljeni pritisak na korisnike Telemach BH", stoji u priopćenju ove kompanije.

“Telemach je svoje pretplatnike obavijestio o promjenama u programskoj šemi na identičan način, jednako kao što su to učinili drugi operateri početkom 2020. godine, kada su informirali svoje korisnike o prekidu distribucije jednog od najvažnijih i najgledanijih TV kanala – televizije Nova BH. Ombudsman Marić se tada nije ni oglasio da zaštiti interese korisnika drugih operatera zbog izostanka mogućnosti da gledaju sadržaje od nacionalnog značaja poput utakmica reprezentacija Bosne i Hercegovine u više sportova.

Ombudsman je usmjeravajući pažnju samo na Telemach u prethodnih desetak dana, potpuno ignorirao činjenicu da je početkom godine upravo kompanija M:tel, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija prekinula distribuciju Sport Klub TV kanala, čime su njihovi korisnici izgubili mogućnost da prate ekskluzivne prenose najboljih europskih i svjetskih natjecanja, utakmice njemačke Bundeslige, engleske Premier lige i FA kup, Euroleague i Eurocup, turske nogometne lige, košarkaško Europsko prvenstvo za žene 2021. i Europsko prvenstvo za muškarce 2022. godine, gdje će igrati i košarkaški Zmajevi, čiji je Telemach ponosni sponzor, kao i najatraktivnije teniske turnire i trku Formule 1 i MotoGP.

Ombudsman nije našao za shodno da javno reagirea, niti je imao bilo kakve primjedbe na postupanje M:tel-a, a ponajmanje nije upućivao javne pozive i davao instrukcije pretplatnicima tih operatera kako da raskinu ugovor.

Oštrom reakcijom usmjerenom samo protiv Telemach BH i potpunim izostankom reakcije u slučaju M:Tel, institucija Ombudsmana, koja bi trebalo da podjednako vodi računa o pravima svih potrošača i koja bi trebalo podjednako da postupa prema svim operaterima, izabrala je da “ispituje” isključivo Telemach BH. Ne možemo, a da se ne zapitamo da li ovi jednostrani napadi Ombudsmana na Telemach BH predstavljaju samo nastavak njegovog pasivnog držanja povodom monopolizacije tržišta telekomunikacija na 49% teritorije Bosne i Hercegovine gdje je nezakonito odobrenim akvizicijama Telekomu Srbija omogućeno da u potpunosti zatvori tržište Republike Srpske i korisnike liši izbora drugog operatera.

Telemach BH poziva Ombudsmana da prema svim operaterima primjenjuje jednake standarde i da se uzdrži od aktivnosti kojim vrši nedozvoljen pritisak na korisnike Telemach BH. Svi korisnički ugovori i “Opći uvjeti poslovanja” Telemach BH formirani su na osnovu propisa Regulatorne agencije za komunikacije, a upravo je RAK formulirao što može biti osnova za raskid što se u praksi prorovodi više od desetljeća.

Telemach BH će kao i do sada poduzeti sve aktivnosti kako bi svojim pretplatnicima omogućio i dalje uživanje u najkvalitetnijem sadržaju. Vjerujemo da postoji dovoljno veliki broj operatera u Federaciji BiH i da svako od korisnika može da izabere najboljeg.

"Nijedna negativna kampanja organizirana po društvenim mrežama i medijima, pa iako se tome pridružio i ombudsman, ne može osporiti činjenicu da Telemach BH ima najbolju ponudu programa, da pružamo najsuvremeniju uslugu i najbrži internet, što je uvjereni smo, poznato građanima Bosne i Hercegovine”, priopćeno je iz Telemacha.

Kopirati
Drag cursor here to close