Revizija

Kako je radilo mostarsko Komunalno

Pravilnikom je, navodi se u izviješću, sistematizirano 239 radnih mjesta, a 31. 12. 2020. godine bilo je 25 zaposlenih.
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 08. 2021. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Društvo je bez pismene suglasnosti Grada Mostara za 2020. godinu ustupalo dio poslova zajedničke komunalne djelatnosti gospodarskim društvima Parkovi p.o. Mostar i Komos d.d. Mostar u ukupnom iznosu od 1.318.069 KM, što nije sukladno Odluci o obavljanju komunalnih djelatnosti, prema kojoj se ti poslovi mogu ustupiti samo uz suglasnost Grada Mostara'', navodi se u revizorskom izvješću Javnog poduzeća Komunalno d.o.o. Mostar.

Revizori su ustanovili kako godišnji i trogodišnji poslovni planovi ne predstavljaju temelj za izvršenje poslovnih aktivnosti za razdoblje za koje su doneseni, jer se ne zasnivaju na Programu obavljanja komunalnih djelatnosti i proračunu Grada Mostara, niti je rebalansom vršeno njihovo usklađivanje, što nije sukladno članku 24. Zakona o javnim poduzećima u FBiH.

Obračun plaća

''Obračun plaća nije vršen sukladno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i Pravilniku o plaćama i drugim ličnim primanjima, jer ugovorima o radu nisu utvrđeni koeficijenti složenosti prema grupama složenosti iz internih akata. Također, isplaćeni su dodaci na plaću koji nisu predviđeni internim aktima. Ne možemo potvrditi opravdanost obračuna plaća i isplata dodataka na plaću'', navode revizori.

Dodaju kako ovo poduzeće nije provodilo nabave sukladno odredbama Zakona o javnim nabavama, niti je tenderska dokumentacija pripremljena na način predviđen zakonom.

''Za izvođenje građevinskih radova (925.686 KM) nije uspostavljena adekvatna kontrola nad realizacijom ugovora, niti su ispunjeni uvjeti iz članka 24. Zakona, kod provedenog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja. Za usluge održavanja horizontalne signalizacije (175.463 KM) nije proveden postupak javne nabave'', navodi se, između ostalog u revizorskom izvještaju poduzeća čije je poslovanje nedavno ''prošlo'' kroz Gradsko vijeće.

Poslovi

Revizori su ustanovili kako organizacija i poslovanje Društva nisu u potpunosti usklađeni sa Zakonom o gospodarskim društvima i Zakonom o javnim poduzećima u FBiH, jer Društvo od 2012. godine funkcionira bez organa upravljanja (Skupština, Nadzorni odbor i Odbor za reviziju).

''Funkciju Uprave obnaša direktor imenovan 2008. godine jer nisu stvoreni preduvjeti za njegovo imenovanje nakon isteka mandata. Skupština Društva posljednju sjednicu održala je u 2011. godini. Navedeno je utjecalo na rad Društva, odnosno na donošenje odluka i akata sukladno zakonskim propisima'', navodi se i dodaje kako Grad Mostar nije, shodno Odluci o osnivanju, poduzimao aktivnostima rješavanju statusa Društva.

''Društvo nije preuzelo sve poslove iz nadležnosti definirane Odlukom o osnivanju, te nije preuzelo imovinu i radnu snagu javnih poduzeća Komos d.d. i Parkovi u stečaju, jer nisu ugašena. Zbog toga nije bilo u mogućnosti samostalno obavljati sve poslove iz nadležnosti, pa na području Grada Mostara komunalne djelatnosti obavlja više subjekata. Nadležnosti nisu jasno utvrđene i razgraničene, otežano je praćenje izvršenja aktivnosti, a samim tim i efikasnost obavljanja komunalnih usluga. Pored toga, Društvo je angažiralo treća lica za građevinske radove koji su mu dodijeljeni pojedinačnim odlukama Grada Mostara (sanacije klizišta, potpornih zidova, sanacija puteva, uređenje parkova, fontana)'', dodaje se.

Precijenjeni prihodi

U okviru prihoda od prodaje učinaka iskazano je 91.111 KM, koji se odnose na prihode 2019. godine.

''Društvo nije izvršilo priznavanje prihoda na temelju nastanka događaja i u razdoblju u kojem su učinci nastali, čime su prihodi za 2020. godinu precijenjeni'', navedeno je.

Ističe se kako su Poslovni plan za razdoblje od 2018. do 2020. godine i Poslovni plan za 2020. godinu sačinjeni su bez datuma kada ih je Uprava odobrila.

''Nisu razmatrani, niti usvojeni sukladno zakonskim propisima, zbog čega ne mogu predstavljati temelj za izvršenje poslovnih aktivnosti za razdoblje za koje su doneseni, sukladno članku 24. Zakona o javnim poduzećima u FBiH'', stoji u izvješću.



Tako su Planom za 2020. godinu predviđeni prihodi u iznosu od 6.473.000 KM i rashodi u iznosu od 6.414.050 KM. Predviđeni su prihodi od prodaje usluga, od kojih su najznačajniji: održavanje puteva (2.100.000 KM), usluge po odlukama gradskih područja (1.900.000 KM) i održavanje čistoće i zelenila (1.500.000 KM). Predviđeni rashodi u najvećem dijelu odnose se na: usluge kooperanata (2.700.000 KM), troškove osnovnog materijala, goriva i sirovina (1.100.000 KM) i bruto plaće i naknade (730.000 KM).

Pravilnikom je, navodi se u izviješću, sistematizirano 239 radnih mjesta, a 31. 12. 2020. godine bilo je 25 zaposlenih.

Kopirati
Drag cursor here to close