Dionice

Prodan dio Gazproma za tri milijarde dolara

Ruska kompanija je sličnom transakcijom u srpnju prodala 2,9 posto vlasničkog udjela, uz popust od pet posto, za 2,2 milijarde dolara, piše portal Investitor.me.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 11. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski gigant Gazprom objavio je da je zaradio skoro tri milijarde dolara prodajom 3,6 posto vlasničkog udjela kupcu čiji identitet nije objavljen. Agencije prenose da su dionice prodate preko Gazpromove podružnice, uz popust od 11 posto u odnosu na cijenu na zatvaranju tržišta prošle srijede.

Udio od 3,6 posto čine trezorske dionice koje su prodane po cijeni od 220,72 rublja po dionici, što znači da je kompanija prodajom ostvarila prihod od 187,7 milijardi rubalja (2,95 milijardi dolara).

Ruska kompanija je sličnom transakcijom u srpnju prodala 2,9 posto vlasničkog udjela, uz popust od pet posto, za 2,2 milijarde dolara, piše portal Investitor.me.

Iako Gazprom nije dužan objaviti imena kupaca budući da su kupljene dionice manje od pet posto, podaci Moskovske burze pokazuju da je u najnovijoj transakciji dionice kupio samo jedan kupac, ocjenjuje Reuters. U Gazpromu nisu odgovorili na pitanje Reutersa da daju komentar na informaciju o prodaji dionica, prenosi B92.

"Najvažniji rezultat dvije transakcije je to što su se u novoj dioničarskoj strukturi pojavili novi dioničari s ukupnim udjelom od 6,5 posto", piše u priopćenju klijentima Sberbank CIB.

"Nije sigurno da su novi ulagači strateški, iako ukupni iznos ulaganja od 5,1 milijardu dolara upućuje na zaključak da jesu", dodaju u Sberbank CIB-u.

Kopirati
Drag cursor here to close