Pozitivna priča

Pozitivan primjer firme iz Mostara: Izvoz kompletne proizvodnje

Ministar gospodarstva HNŽ, Željko Laketić nije krio zadovoljstvo viđenim u firmi 'Artech' d.o.o. Mostar, ističući kako je ta kompanija ponos Mostara i cijele HNŽ.
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 10. 2018. u 00:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vremenu kada se određen broj firmi suočava sa egzistencijom, manjkom kvalitetne radne snage, financijskim problemima, otkupom i slično, donosimo vam jedan svijetli primjer koji se nalazi tu, u našem susjedstvu. Riječ je o firmi 'Artech' koja je kompletnu proizvodnju usmjerila na izvoz.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Edin Mušić, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Šerif Špago i ministar gospodarstva HNŽ, Željko Laketić posjetili su uspješnu mostarsku firmu 'Artech' na Bišću Polju, koja je proizvodna kompanija orijentirana isključivo na izvoz.

Belma Jugo, izvršna direktorica firme 'Artech' d.o.o. Mostar. izjavila je kako se ta firma bavi izradom fasadnih aluminijskih sistema – prozora i vrata. "Orijentisani smo isključivo na inozemno tržište, znači 100 posto naše proizvodnje je izvoz", rekla je Jugo.

Foto: Bljesak.info / Artech Mostar

Trenutno imaju, kako je navela, 53 radnika, a namjera je da se firma širi, jer planiraju proizvoditi sam asortiman i proširiti plasman na nova tržišta.

Firma je, prema riječima Jugo, inače osnovana 2016. godine kao projektni biro. "Nakon nekoliko mjeseci, otvorili smo i proizvodnju ovdje u Mostaru. Za neke dvije godine imamo značajan uspjeh što se tiče same proizvodnje i razvoja firme", dodala je Jugo. Riječ je o domaćoj firmi, čiji je vlasnik čovjek iz BiH koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jugo je kazala i kako je u planu firme izgradnja i vlastitih objekata u Mostaru. "U procesu smo pribavljanja dozvola za izgradnju vlastitog objekta. To bi bila proizvodna hala sa uredskim prostorom", kazala je Jugo, dodajući kako je u toku i razvoj proizvodnje u Sarajevu – montažnih kuća, unutarnje stolarije i pločastog namještaja, čiji bi također kompletan plasman bio za švicarsko i američko tržište.

Ministar gospodarstva HNŽ, Željko Laketić nije krio zadovoljstvo viđenim u firmi 'Artech' d.o.o. Mostar, ističući kako je ta kompanija ponos Mostara i cijele HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Artech Mostar

"Nakon upoznavanja sa djelovanjem firme, dosadašnjim radom i njihovim daljnjim planovima, pravo da vam kažem ja sam impresioniran", rekao je ministar Laketić, podsjećajući kako firma ima preko 50 zaposlenih i plan širenja proizvodnje i zapošljavanja novih radnika. "Pogotovo što je firma orijentirana, kako su nam rekli u menadžmentu, 100 posto na izvoz", rekao je laketić, dodajući kako je to jedan od rjeđih slučajeva u HNŽ, ali i u cijeloj BiH.

Ministarstvo će nastojati da pomogne i potakne 'ovu dobru priču' firme 'Artech', dodao je ministar, podsjećajući kako je Ministarstvo kojem je na čelu i do sada pomagalo uspješne firme i stare tradicionalne zanate.

Zaposleni u ovoj firmi su s područja cijele Hercegovačko - neretvanske županije, a pojedinci dolaze čak i iz Bugojna. Neki od radnika s kojima smo razgovarali su istaknuli veoma dobre uvjete rada, redovna primanja i ostale doprinose. U rujnu je na lokalitetu Sutine započela faza izgradnje prve od tri proizvodne tvornice na području Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close