Vodna naknada

Odluka UNO BiH u stečaj vodi 70 posto vodovodnih poduzeća

"S obzirom na cjelokupnu situaciju, vodovodna poduzeća bi se dovela u težu situaciju i bila bi pred stečajem", naglasila je Muzur i dodala da bi retroaktivna naplata s kamatama bila milijunska.
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 03. 2019. u 16:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici vodovodnih poduzeća iz BiH i Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH, u ponedjeljak su razgovarali o zajedničkom problemu kojega im je najavila Uprava za neizravno oporezivanje BiH, a to je uvođenje PDV-a na posebnu vodnu naknadu (PVN) za iskorištavanje voda i zaštitu voda.

Direktori poduzeća KJKP 'Vodovod i kanalizacija' Sarajevo i JP 'Vodovod' Banja Luka, Azra Muzur i Zoran Petrović su na konferenciji za medije, nakon sastanka koji je održan u Sarajevu, kazali da Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH vodovodnim poduzećima dostavlja rješenja o obaveznosti plaćanja posebne vodne naknade, pozivajući se na Zakon o PDV-u.

Kazali su da iako se vodovodna poduzeća pozivaju na enitetske zakone o vodama koji ih oslobađaju plaćanja te posebne naknade, a koju nisu plaćali više od 10 godina, iz UNO BiH su im najavili, i 'retroaktivni obračun'.

Video: Sa sjednice vodovodnih poduzeća

"S obzirom na cjelokupnu situaciju, vodovodna poduzeća bi se dovela u težu situaciju i bila bi pred stečajem", naglasila je Muzur i dodala da bi retroaktivna naplata s kamatama bila milijunska.

Direktor Zoran Petrović je naglasio da bi to bio veliki udar na vodovodna poduzeća, te je uputio apel entitetskim ministrima financija i Upravi za neizravno oporezivanje BiH da na sastanku koji će biti održan u srijedu u Mostaru donesu zaključak kojim će biti oslobođeni plaćanja PNV-a.

Pomoćnica ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH Hazima Hadžović, smatra da je potrebno zajednički razmotriti problem, i naći rješenje i da se 'vodovodi oslobode prijetnje plaćanja PNV-a' jer bi to dovelo u stečaj vodovode, čak njih 70 posto koji su pred stečajem.

"Plaćanjem te obaveze povećao bi se broj vodovodnih poduzeća koja su pred stečajem, a onda bi usluge koje pružaju bile ugrožene za veliki broj građana BiH", istaknula je Hadžović. S obzirom da je ovo goruće pitanje, izrazila je uvjerenje da će UNO BiH razmotriti ovu problematiku na sastanku u Mostaru, te da bi ono sistemski trebalo biti riješeno.

Kopirati
Drag cursor here to close