Pliva prsno, pliva leđno, pliva butterfly

Nestašica plastičnih bazena u BiH

U velikim trgovačkim lancima, ostali su uglavnom bazeni manjih dimenzija (dječji), dok je gotovo nemoguće pronaći one čiji je promjer oko četiri metra ili više.
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 07. 2021. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni problemi zbog posebnih mjera oko prelaska granica sa susjednim državama izazvani pandemijom COVID-19, ali i visoke temperature koje obaraju rekorde te učestali toplinski valovi doveli su do nestašice plastičnih bazena u trgovinama diljem BiH.

Kako doznaje Večernji list od ogromnog broja velikih trgovačkih lanaca, ostali su uglavnom bazeni manjih dimenzija (dječji), dok je gotovo nemoguće pronaći one čiji je promjer oko četiri metra ili više. Ako ih slučajno i ima, onda su cijene znatno više nego što su bile prethodnih godina.

"Već petnaest dana tragamo za bazenom, ali ga je nemoguće pronaći. Tražimo malo veći, odnosno promjera od četiri do pet metara. Obišli smo i zvali sve trgovačke centre od Sarajeva do Hercegovine za koje smo mislili kako bi u svojoj ponudi mogli imati te bazene, međutim, svi su rasprodani", govori jedan od čitatelja.

Tragom te informacije i sami smo kontaktirali određeni broj prodajnih centara, međutim, ni u jednom nismo uspjeli pronaći bazen promjera većeg od tri metra, a rijetki su oni kod kojih su ostali i takvi.

"Ove godine jako je velika potražnja za tim bazenima. Sve što je stiglo, ubrzo je i prodano", govore za Večernjak iz jednog od prodajnih centara u Mostaru.

Na pitanje hoće li ponovno naručivati, kažu kako nisu imali u planu, ali da im svakodnevno stižu upiti. Iz drugoga prodajnog centra kažu kako su dobili tek polovinu naručenih bazena, a drugu neće ni dobiti jer ih, kako kažu, nema nabaviti ni kod proizvođača. Od njih doznajemo kako je slična situacija s bazenima i u regiji, odnosno Republici Hrvatskoj i Srbiji, gdje također vlada velika potražnja za ovom vrstom ljetnog osvježenja.

Iz poduzeća Arox u Ljubuškom kazali su kako ove godine nisu ni nabavljali bazene. Dio bazena završio je odmah po dolasku u trgovački centar kod preprodavača koji su prepoznali priliku te tako bazene plaćene 130 KM prodaju po 350, dok oni plaćeni 400 do 600 KM dosežu cijenu i iznad 1000 KM. Potragu za bazenom nastavili smo na jednom od najvećih oglasnika u BiH - OLX.ba.

U trenutku pretrage samo je jedan oglašivač nudio vrstu bazena tražene dimenzije, i to po cijeni od gotovo 800 KM, što je znatno skuplje nego što je takav bazen stajao prije dvije godine.

Drugi oglašivač bazen promjera šest metara prodaje za 2500 KM. Posljednjih godina, posebice u Hercegovini, pojačano je zanimanje i za gradnju pravih bazena. A kuće koje imaju bazene najviše se i iznajmljuju turistima. Zbog problema oko prelaska granica sa susjednim državama veliki broj građana odlučio je kupiti bazene i staviti ih u vrtove.

Kopirati
Drag cursor here to close