Strateško ulaganje

Džindić: Sporno 10 točaka u kineskoj ponudi za Aluminij

U više točaka tražene su garancije za kreditne aranžmane, za što Vlada FBiH, prema riječima Džindića, nema nadležnost.
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 11. 2019. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, rekao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je Vlada usvojila informaciju o memorandumu MTA Fonda iz Kine, koji je zainteresiran za strateško ulaganje u mostarski Aluminij, tvrtku koja je prije pola godine obustavila proizvodnju.

On je pojasnio da je Vlada ovlastila premijera Fadila Novalića da nastavi pregovore s ovim fondom, ali da postoji 10 spornih točaka o kojima je potrebno dodatno pregovarati.

Među tim točkama je, kako je pojasnio, mirovanje ukupnog duga na određen period, čime bi se omogućilo potencijalnom investitoru da može razmišljati o nekim drugim koracima i financijskom paketu ulaska.

"Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po megavat satu u razdfoblju od deset godina, a Vlada FBiH to ne može garantirati jer se cijena formira na osnovu tržišta. Traženo je i odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo Aluminij i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina plina, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina, traže produženje garantirane cijene električne energije", kazao je Džindić.

Kako piše Dnevni avaz, u više točaka tražene su garancije za kreditne aranžmane, za što Vlada FBiH, prema riječima Džindića, nema nadležnost.

Kopirati
Drag cursor here to close