Ludnica na blagajnama

19 kruhova i 12 vreća brašna: Kada će se ograničiti kupovina?

''Ovako nije bilo ni kad su došli auslenderi'', govori jedna umorna blagajnica na rubu podnošenja otkaza.
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 03. 2020. u 15:45 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska već razmišlja o ograničenju kupovine obzirom na nerazumne pojedince koji nepotrebno kupuju ogromne količine zaliha svega što im treba i ne treba. Stanje u BiH nije daleko od scenarija koji se događa u Hrvatskoj i cijelome svijetu, police prodajnih centara i marketa prazne se brzinom svjetlosti.

Ma kakvi auslenderi

Osim mjesta u kojima su zabilježeni slučajevi zaraze korona virusom, panika i strah vladaju i ostalim gradovima Hercegovine, pa se u nekim trgovinama mogu zabilježiti i slučajevi da 'pred nosom ostalih' određena osoba kupi 19 kruhova koje planira zamrznuti, da ima 'za ne daj Bože'.

''Ovako nije bilo ni kad su došli auslenderi'', govori umorna blagajnica na rubu podnošenja otkaza. Novo punjenje polica traje satima za razliku od prijašnje rutine, a s rukavicama i smiješkom ispod maske pokušava sakriti strah od svakog dodira sa kupcem.

Pa, kada već panika vlada narodom, a ne narod panikom, zašto onda oni koji su zaduženi za kontrolu situacije u našem području, ne bi iskontrolirali to na pravi način? Očajni stanovnici svakodnevno nam se javljaju sa nevjerojatnim ispovijestima. U mjestu gdje još uvijek korona virus nije ni došao, kupac dolazi i kupuje 12 vreća brašna. Za koga? Kaže za obitelj.

S polica 'nestaje' također i toaletni papir koji je postao već 'globalni' fenomen, ali i pelene, sredstva za čiščenje, ulje, tjestenina, smrznuto voće...

Bez kontrole

Zaliha, prema navodima prodavača i proizvođača, neće nestati. Pojedini trgovci u Mostaru sami su se odlučili na ograničavanje kupnje, kako bi svaki stanovnik imao priliku kupiti osnovnu namirnicu. No, mnogo više je trgovaca koji bez kontrole zadovoljno trljaju ruke i sa smiješkom na licu prodaju do 20 vreća brašna samo jednoj obitelji.

Dok traje utrka sebičnosti i padaju maske svakom prekomjernom kupnjom, dobra je ideja ograničiti kupovinu domaćinstvima te naložiti trgovačkim centrima da brašno i slične namirnice koje su (ne)potrebne kućanstvima u tolikoj mjeri prodaju samo odgovarajućim firmama, primjerice pekarama. Kada će se te ideje sjetiti Vlada FBiH ili njen Krizni stožer, vidjet ćemo, no nadamo se da neće biti prekasno.

Kopirati
Drag cursor here to close