Speleološko i znanstveno istraživanje

Završrena 11. međunarodna ekspedicija “Ponor Kovači Izvor-Ričine 2020”

Nažalost, održana je daleko skromnije nego što je planirano.
Gospodarstvo / Turizam | 10. 09. 2020. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SD Mijatovi dvori / 11. međunarodna ekspedicija “Ponor Kovači Izvor-Ričine 2020”

I ove godine, unatoč svim ograničenjima, SD Mijatovi dovri uspjelo je održati 11. međunarodnu speleološku i znanstveno istraživačku ekspediciju Ponor Kovači Izvor-Ričine 2020. Ekspedicija je održana u razdoblju od 3. do 6. rujna. 2020. godine.

''Nažalost, održana je daleko skromnije nego što je planirano, jer ovo je trebala biti “udarna godina”. Brojni znanstvenici i speleolozi iz 10 zemalja trebali su istraživati u Općini Tomislavgrad te livanjskom i posuškom kraju, a sve je trebalo završiti proslavom 20 godina našeg Društva. Osim naših domaćih speleologa, na kampu su sudjelovali naša prijateljska društva iz Hrvatske, članovi ADIPA i Osmice Karlovac. Bazni kamp bio je u Planinarskom domu Orlova stina na Blidinju'', navode u SD Mijatovi dvori.

Naglasak ovogodišnje ekspedicije bio je na nastavku istraživanja Izvor-Ričine. Sustav Izvor-Ričine je inače jedan od kompliciranijih i opasnijih sustava našega kraja, a samim tim i izazovniji. Još 2018. godine speleoronilac iz Kranja Sašo Finžgar Kato je preronio drugi sifon unutar toga sustava pa se zna da se iza njega nalazi suhi dio. Zbog toga je jedan tim pokušao kroz blatnjave kanale naći sporedni prolaz tog drugog sifona.

Osim njih, plivački tim je, nadajući se niskom vodostaju unutar sustava, pokušao proći glavnim kanalom kroz vodu. Taj sustav nisu uspjeli proći, no dobili su odgovore na par upitnika i ostaje im za napredovati neki drugi put.

Osim speleologa aktivni su bili i znanstvenici.

Arheološki tim je također naglasak stavio na istraživanja Izvor-Ričine. Brojni nalazi koji su otkriveni tijekom kampanje samo dodatno potvrđuju njezinu važnost u istraživanju najstarijih ljudskih zajednica duvanjskog i livanjskog kraja.

Foto: SD Mijatovi dvori / 11. međunarodna ekspedicija “Ponor Kovači Izvor-Ričine 2020”

Biolozi su također radili monitoring i sustavna uzorkovanja za planktonske račiće (Copepoda) i puževe (Gastropoda) u Izvor-Ričini, Ponoru Kovači, izvoru Mukišnice, Močilima i dr. Na osnovu preliminarnog pregled materijala može se reći da su nađeni rodovi Coleoptera: Haplotropidius, Leptomeson i Leonhardella te vrlo zanimljive vodene i kopnene špiljske gljive (Fungi).

Osim Ričine radilo se i u novootkrivenim jamama na platou Grabovice koje su fotodokumentirane, izmjerene, nacrtane i uzeti su uzorci biolozima.

Foto: SD Mijatovi dvori / 11. međunarodna ekspedicija “Ponor Kovači Izvor-Ričine 2020”

''Na masivu Čvrsnica radili smo špilju na Pokućeljcima na Risovcu koja nam se prilikom terenskog obilaska 2019. godine učinila jako zanimljivom. Zbog toga je ove kampanje, osim klasičnog speleološkog dokumentiranja, vršen i detaljan biološki pregled. Rezultat pregleda je pronalazak male sitne životinjice koja do sad nije viđena na prostoru Dinarida, a kako stvari stoje mogla bi biti i nova vrsta za znanost. Nakon što se pregleda stručna i znanstvena literatura imati ćemo više podataka.

Foto: SD Mijatovi dvori / 11. međunarodna ekspedicija “Ponor Kovači Izvor-Ričine 2020”

Inače, tijekom prethodnih ekspedicija otkriveno je nekoliko endemskih vrsta ovog kraja. Ovu kampanju posebno smo ponosni na naše mlade snage i na naše ženske članove. Oni su dokazali da su spremni za najveće speleološke izazove te da ne postoje prepreke koje oni ne mogu savladati. Budućnost speleologije je osigurana, ističu u SD Mijatovi dvori, prenosi Tomislavcity.

Kopirati
Drag cursor here to close