Čija je presica, a tko je legalan?

Zavatrilo ispred Gradske uprave: Tko je tu legalan?

Konferencija za medije je prerasla u svađu, raspravljalo se tko je ugostitelj, a tko obrtnik, tko ima pravo govoriti u čije ime, te je li grad ispunio ijedan od istih zahtjeva...
Gospodarstvo / Turizam | 01. 09. 2020. u 10:56 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žustra svađa obilježila je konferenciju za medije Udruženja obrtnika grada Mostara. Najavljivao se rat javnog i realnog sektora, prijetilo se tužbama, ali i vrijeđalo.

Elvis Redžić predsjednik Udruženja obrtnika grada Mostara, pozvao je medije zbog zabrinjavajućeg stanja koronavirusa da obavijeste javnost kako realni sektor bilježi velike gubitke, posebno turistička zona Starog grada.

Od Gradske uprave traže dvije točke, a to je oslobađanje od kirija i zauzimanja javnih površina i oslobađanje plaćanja naknada do nove godine

Redžić je optužio Grad da nema sluha za njih.

''Tražimo neopozivu ostavku gradonačelnika, ako u hitnom postupku ne udovolje našem zahtjevu, nisu veliki imamo dvije točke. Javni sektor ovim nije pogođen niti marke, a realni sektor je desetkovan od danas počinjemo odjavljivati radnje i radnike jer sami ovo nismo u stanju iznijeti'', rekao je za medije Redžić.

Tko je legalan?

Aner Kruškonja iz Obrtničke komore HNŽ ''ubacio'' se u konferenciju za medije, govoreći kako ova udruga ne postoji, te nosi formalno-pravni naziv greškom Ministarstva pravosuđa.

''Oni nisu registrirani po Zakonu o obrtništvu, a jedino mi kao nadležno tijelo možemo predstavljati obrtnike'', rekao je Kruškonja, govoreći kako njihovi zahtjevi 'stoje', ali i da lažu da Grad ništa nije uradio, jer je njegova komora slala ove iste zahtjeve Gradu ranije, te da su 'ugrađeni' u Korona zakon.

Foto: Bljesak.info / Oni nisu registrirani, imam dokaz!

Redžić je prekidao Kruškonju u izjavi pitajući ga: ''šta ste do sada uradili za obrtnike, sad si se uvalio kad sam ja digao ljude, da se tu reklamiraš. Halo bolan. Reci šta si uradio konkretno, ovo je moja press konferencija, ajde briši!'', rekao je Redžić, tjerajući Kruškonju od mikrofona.

Ugostitelj ili obrtnik?

Kruškonja zaprijetio Redžiću da će dobiti tužbu od Obrtničke komore HNŽ-a, te da će njegova Udruga idući tjedan biti ukinuta.

Kruškonja i Redžić su se posvađali i oko toga, tko šta radi, a Redžić je u svađi priznao da ima ljetnu baštu u Starom gradu, na što mu je Kruškonja rekao da je sam priznao da ugostitelj, a ne obrtnik.

Svađu pogledajte u videu:

Inače, Elvis Redžić predsjednik Udruženja obrtnika grada Mostara iznoseći zahtjeve rekao je da u realnom sektoru postaju građani drugog reda.

Černobil u Starom gradu

''Javni sektor ovim nije pogođen niti marke, a realni sektor je desetkovan! Od danas počinjemo odjavljivati radnje i radnike jer sami ovo nismo u stanju iznijeti. Vladu HNK pozivamo da uplate obećane plaće i tako nastave do nove godine, tako isto i Vladu Federacije za doprinose. Nadam se da će shvatiti kakav je ovo problem i da neće doći do rata između javnog i realnog sektora!'', rekao je Redžić.

Podsjetio je da su oni ranije pošteđeni dvije kirije i dva mjeseca plaćanja naknada i komunalnog , a za četvrti, peti i šesti mjesec od Vlade FBiH dobili su doprinose na radnike 225 KM.

''Obećana sredstva za plaće još nisu uplaćena i tko zna hoće li ih uplatiti'', rekao je Redžić, a komentirajući priopćenje Grada o tome koliko su novca izdvojili za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije, Redžić je dodao kako ne zna kome su izdvojili i tko je to izdvajanje osjetilo.

''Posebni slučajevi su dobili sredstva i ništa nije sistematski urađeno. Zajedno smo osjetili kako ova gradska uprava ima maćehinski odnos. Dvadeset pet - trideset radnji u Starom gradu nije radilo, a ja ću prvi zatvoriti radnju 1. 10.'', kaže Redžić, govoreći da ćemo ''gledati Černobil u Starom gradu''.

Rat protiv javnog sektora

''Ja najavljujem rat realnog sektora protiv javnog'', najavio je Redžić.

Redžić je optužio i Turističku zajednicu da nije ništa nije uradila, te da nemaju viziju da pomognu.

Kruškonja Aner opovrgavajući legalnost udruge, odgovorio je i na novinarska pitanja komentirajući da su ovakve iste zahtjeve iz njegove komore uputili 16. 3. Gradu, Islamskoj zajednici, Pravoslavnoj crkvi i Federaciji.

''Sve je ispoštovano i ugrađeno u Korona zakon. Grad Mostar je otpisao kirije za tri mjeseca, s tim da smo iste zahtjeve nedavno ponovili u Odjel kod Ivane Marić, koja je rekla 'da će sve biti u redu', te da mogu računi dolaziti ali će biti oprošteni'', pojasnio je Kruškonja.

Kopirati
Drag cursor here to close