Putujući sajam

Via Dinarica završila svoje putovanje BiH

Via Dinarica započela je ovaj putujući sajam u Sarajevu, a potom su se nizali događaji u Zenici, Tuzli, Bijeljini i Mostaru i Banja Luci.
Gospodarstvo / Turizam | 05. 08. 2021. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prezentacijom i uličnim događajem na Trgu Krajine u Banja Luci, završila je ovogodišnja posjeta Via Dinarice bosanskohercegovačkim gradovima.

Via Dinarica započela je ovaj putujući sajam u Sarajevu, a potom su se nizali događaji u Zenici, Tuzli, Bijeljini i Mostaru i Banja Luci.

Putujuća karavana 

Sajam je zamišljen i ostvaren kao putujuća instalacija kojom se nastoje predstaviti atrakcije Via Dinarice, njezina bogatstva, korisnici i seoska domaćinstva Bosne i Hercegovine koje na njenim stazama nude usluge.

"Drago mi je što smo na našim događajima, uključujući i ovaj sajam na otvorenom u Banja Luci, putem nagrada promovirali naše korisnike iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji pružaju turističke usluge, a koji će imati priliku ugostiti posjetitelje iz Bosne i Hercegovine i šire", kazala je voditeljica projekta Via Dinarica Božena Kaltak. 

Video: VIA DINARICA: Bosna i Hercegovina je u samom srcu

Piramidalna instalacija, simbol planine i turističkih lokacija ispričala je posjetiteljima priču o tri staze Via Dinarice koje prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu: o bijeloj, zelenoj i plavoj.

Voditelji događaja su posjetitelje upoznali o značaju sve tri staze, a svi prisutni su u toku trajanja programa, mogli pronaći nešto što ih zanima i što bi voljeli doživjeti na ovim stazama.

Posjetitelji su mogli skenirati QR kodove koji su se nalazili na tri etape instalacije, na ekranima i interaktivnim kockama i tako dobiti direktne informacije o zanimljivim lokacijama, korisnicima i partnerima Via Dinarice.

Upoznavanje BiH 

Na događajima su sudjelovali predstavnici partnerskih općina i gradova, međunarodnih organizacija i UNDP BiH tima projekta Via Dinarice kao i korisnici, odnosno mali gospodarstvenici i domaćinstva te nevladine organizacije koje su predstavile svoju ponudu.

Posjetitelji događaja u svim gradovima su mogli sudjelovati u natjecanjima na mjestu događaja, kvizovima i zabavnim igrama, fotografirati se na "vrhu planine" kod Hajdučkih vrata te osvojiti vrijedne nagrade (ruksake, štapove ali i odmor ili avanturu na nekoj od destinacija).

Također, su se mogli upoznati s atraktivnim destinacijama u Bosni i Hercegovini na kojima mogu provesti vikende ili odmor, uživati u raftingu, biciklizmu, planinarenju, šetnji ili se jednostavno prepustiti užicima domaće kuhinje i zdrave hrane.

Događaji u šest gradova BiH su bili značajni za stanovništvo BiH, ali i za partnerske općine i korisnike koji su predstavili svoje projekte u okviru projekta Via Dinarica uključujući i one koji su trenutno u realizaciji.

Via Dinaricu krase prirodna bogatstva, ali ljepotama staza doprinijela su planinarska društva, domovi, penjački, veslački i klubovi ekstremnih sportova, udruženja i mali biznisi.

Kopirati
Drag cursor here to close