Blago koje imamo

VIA DINARICA: Bosna i Hercegovina je u samom srcu

Gospodarstvo / Turizam | 19. 07. 2021. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planinarske rute Via Dinarice se protežu preko Dinarida, kroz sedam zemalja od Slovenije do Albanije, a BiH se nalazi u samom srcu dinarskog luka s tri staze Via Dinarice koje prolaze kroz BiH - bijelu, zelenu i plavu.

Video: VIA DINARICA: Bosna i Hercegovina je u samom srcu

Bijela staza prati skoro sve najviše vrhove planina u zemljama kroz koje prolazi, plava staza se kreće duž obala Jadranskog mora i jedinstveni je spoj mora, planine i šume, a zelena prati niže planine Dinarida i nalazi se najsjevernije od sve tri rute.

Jedan od simbola koji zaslužuju da budu istaknuti jesu Hajdučka vrata smještena na istočnom dijelu planine Čvrsnica. Taj karakteristični prsten u stijeni predstavlja prirodni fenomen koji je stvaran vijekovima. Hajdučka vrata se nalaze na 2000 m n/v i odredište su brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu. Tu su prekrasne rijeke od juga do sjevera BiH i doživljaj, ne samo planinskog, nego i turizma na rijekama.

Kroz podršku razvoju turizma u prirodi Via Dinarica pomaže male biznise, domaćinstva i nevladine organizacije koji se nalaze i djeluju na njenoj bijeloj, plavoj ili zelenoj stazi. Tijekom provedbe projekta postalo je očito da Via Dinarica ima potencijal za daljnji razvoj i afirmaciju kao planinarska i avanturistička staza svjetske klase.

Kopirati
Drag cursor here to close