Virus je sve promijenio

Veliki pad broja turista u Dubrovniku

Na današnji dan Dubrovnik ima 2.675 dolazaka (36% od tog datuma lani) i 11.232 noćenja (39% od tog datuma lani).
Gospodarstvo / Turizam | 18. 08. 2020. u 21:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od ostatka Hrvatske, gdje je broj turista u prvoj polovicu kolovoza na oko 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani, Dubrovnik bilježi dosta lošije rezultate.

U Dubrovniku trenutačno boravi oko 11.200 turista, što je 39 posto prošlogodišnjih rezultata. Uglavnom je riječ o posjetiteljima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske te domaćim gostima. No restriktivne mjere koje uvode pojedine zemlje utječu na daljnje rezervacije, navodi HRT.

Na današnji dan Dubrovnik ima 2.675 dolazaka (36% od tog datuma lani) i 11.232 noćenja (39% od tog datuma lani). Najviše turista je iz Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Italije, Ukrajine, Španjolske, BIH i Rumunjske.

Ostvarena je trećina prošlogodišnjih turističkih rezultata, što ipak nije najcrnji scenarij kojeg su se dubrovački iznajmljivači pribojavali.

''Otkaza se osjeti kada se najave nekakve ovako malo restriktivnije mjere, kao što je Austrija, ali možemo reći da Englezi i Nijemci izvlače širu sliku'' - kaže Nino Dubretić, direktor agencije za privatni smještaj.

Zbog većeg broja oboljelih te najave uvođenja obvezne karantene za povratnike u pojedine europske zemlje nakon odmora u Hrvatskoj na krajnjem jugu bilježe i otkazivanje rezervacija, no optimizam ipak postoji.

''Dosta smo dobili onih gosti koji do sada nisu dolazili u Dubrovnik, s time da smo se, naravno, prilagodili i što se tiče ponude i cijena. I mislim da smo se dobro prilagodili'' - kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close