Svaka zemlja postavlja uvjete

U koju zemlju s kojim cjepivom?

Uvjeti za prelazak granica razlikuju se od države do države. No, među zahtjevima većine odavno je potvrda o imunizaciji.
Gospodarstvo / Turizam | 24. 08. 2021. u 20:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Izazovi pandemijske godine posebno su se odrazili na turistički sektor, ne samo Bosne i Hercegovine, već i zemalja Europske unije. Za prelazak granica odavno je potreban i dokaz o imunizaciji ili prebolovanom virusu. Međutim, ne priznaju sve zemlje ista  cjepiva. Šengen-viza-info objavio je podatke o tome koje zemlje su priznale koje cjepivo.

Uvjeti za prelazak granica razlikuju se od države do države. No, među zahtjevima većine odavno je potvrda o imunizaciji. Svaka zemlja sama postavlja uvjete, a trenutna statistika izgleda ovako: ukupno 29 zemalja Europske unije i i EGP-a priznaje sva cjepiva koja je odobrila Europska agencija za lijekove kao valjan dokaz o imunizaciji, prenosi Federalna.

Evo liste zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Švicarska.

U praksi to znači da u ove države mogu putnici koji su završili imunizaciju cjepivom Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. U većini slučajeva dozvoljen im je ulazak bez dodatnih ograničenja.

Osim cjepiva koje je odobrila Europska agencija za lijekove, nekoliko zemalja Europske unije također priznaje cjepiva koje su dio Liste Svjetske zdravstvene organizacije. Aplikacije koje putnicima pomažu da saznaju koje COVID-19 cjepivo prihvaća zemlja koju planiraju posjetiti, kažu da su najrasprostranjenija cjepiva Covishield, Sinopharm i Sinovac.

Evo i tih podataka. Ako ste primili cjepivo Covishield, ovo je lista zemalja koje odobravaju ulazak: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Letonija, Nizozemska, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska.

Kada je riječ o cjepivu Sinopharm i Sinovac, ona su priznata u osam europskih zemalja. Tako lista za Sinopharm cjepivo izgleda ovako: Austrija, Kipar, Grčka, Mađarska, Island, Malta, Španjolska, Švedska.

A Sinovac, kao valjan dokaz za imunizaciju, prihvaćaju ove zemlje: Austrija, Kipar, Finska, Grčka, Island, Nizozemska, Španjolska, Švedska.

Ranije je SchengenVisaInfo.com izvještavao da su zdravstvene propusnice za COVID-19 postale norma u 16 europskih zemalja.

To znači da građani i putnici više nemaju pristup određenim aktivnostima i uslugama bez dokaza o imunizaciji ili preboljenom koronavirusu. Ovo je prilika da se još jednom napomene da stručnjaci svako od cjepiva vide kao efikasnu u borbi protiv koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close