Kraljevina S. H. S.

Turistički vodič star skoro 100 godina: Mostar gospodarski propada

Publikacija je, navodi urednik reprinta Grgo Mikulić, pronađena u vili obitelji Castrapelli u Dubrovniku
Gospodarstvo / Turizam | 07. 01. 2021. u 18:30 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je u turističkom vodiču starom skoro stotinu godina opisan kao grad u kojemu je ''ostao samo rimski most sa tornjevima'', ali i da gospodarski propada.

Vodič je izvorno objavljen 1926. godine, a reprint je tiskan prije 20 godina. Izdavač je bilo Ministarstvo trgovine Odjeljenje za Bosnu i Hercegovinu. Publikacija je, navodi urednik reprinta Grgo Mikulić, pronađena u vili obitelji Castrapelli u Dubrovniku, koja je tijekom 90-ih godina uništena.

U bh. planine s oprema za Alpe

Vodič je podijeljen na dva dijela, prema tadašnjim željezničkim prugama: pravac Bosanski Brod - Dubrovnik te Bosanski Novi - Jajce - Sarajevo. U uvodnom djelu navodi se kako ''putnici iz Kraljevine S. H. S. ne trebaju imati pasoše ali se preporučuje da svaki nosi jednu legitimaciju ili ispravu, kojom može dokazati svoj identitet''.

''Inostranci moraju imati uredno izdane i od konzulata Kraljevine Srba, Hrvat i Slovenaca vidirane putne isprave. Putnici koji kao turisti žele zaći i u naše planine preporučuje im se putna oprema kao u Alpama. U glavnim mjestima Bosne i Hercegovine imaju dobri hoteli sa dobrom njemačkom, francuskom i domaćom kuhinjom. Svi hoteli i sve restoracije stoje pod nadzorom vlasti, kako radi čistoće, tako i radi cijena koje se od vremena do vremena kontrolišu'', objavljeno je.

U glavnim mjestima, navodi se, može putnik da prođe vrlo lako sa znanjem njemačkog ili francuskog jezika, a u manjim mjestima je potrebno znanje jednog slavenskog jezika ili njemačkog. U brdima, u planinama i seoskim putima, tvrde, ne može se pomoći čovjek osim sa srpsko-hrvatskim jezikom, a u koliko se raspolaže sa ovim preporučuje se uzimanje vodiča.

Divlja romantika dolinom Neretve

Evo kako je u vodiču predstavljena tadašnja Hercegovina:

''Konjic leži nad morem 279m na rijeci Neretvi. Mala starinska varošica koja je nekada bila vrlo važna kao granica. U njoj je g. 1446. zasjedao sabor, koji je donio odluku, da se Bogumili protjeraju, kao kršćanstvu protivna sekta. U gradu je jedan priličan hotel, ali turisti koji idu na Prenj i Plasa te okolicu većinom idu na Jablanicu. lz Konjica se ide na Boračko jezero (turistička kuća).

Foto: Željeznice.net / Hercegovačkim tračnicama

Put od Konjica do Jablanice vodi lijevom obalom Neretve. a željeznička pruga ide desnom Kod Jablanice prelazi jedan komad na lijevo. Maleno ljetovalište poznato je odavna sa svoje blage klime čistog gorskog zraka, 200 m nad morem pruža krasan pogled na okolna brda i planine. Ima veliki državni hotel sa parkom i svim komforom. Turisti je rado posjećuju i kao stanicu odaklen su najzgodniji izleti na Prenj i Plasa. Čitava je okolica vrlo podesna za duže i kraće izlete. Od Jablanice do Mostara vodi put i i željeznica dolinom Neretve kroz go krš, koji strancu pruža divlje romantike.

Dva dobra hotela u Mostaru

U blizini Mostara prolazeći Bijelim Poljem proširuje se vidik sve više dok se ne ukaže visoko na brdu podno Stoca lijepa pravoslavna crkva, koja se sa svih strana ulazeći u grad prva ugleda. Grad je jedan od najinteresantnijih gradova i pruža sliku sasvim različitiju nego drugi gradovi.

Foto: CIDOM / Balinovac, 1930.

Od starina u gradu ostao je samo rimski most sa tornjevima dočim je drugi dio grada u zadnjih trideset godina potpuno moderno izgrađen. Klima je vrlo blaga samo smetaju malo vjetrovi. Okolica je grada vrlo romantična i obiluje mnogim izletima od kojih su najmiliji vrelo Radoboje. Blagaj (gdje se nalaze ruševine starog Stjepanova grada i izvor Bune, koja izvire iz jedne pećine).

Mostar je do pred rat mnogo napredovao ali je sada počeo naglo ekonomski propadati. Broji sada oko 16.500 stanovnika. Smješten lijepo na rijeci Neretvi i Radobolji podno brda Huma. Ima dva dobra hotela i to »Neretva« i hotel »Wilson«.

Rimske kastele iznad Hutova

Od Mostara željeznica ide niz rijeku Neretvu, a kolski put ide put preko Bune s druge strane rijeke. Jedan put vodi u Nevesinja preko Blagaja, a drugi za Stolac, Domanoviće na Metković i Dubrovnik. Željeznički je put mnogo interesantniji jer nudi niz Neretvu do Metkovića, od stanice Gabela odvaja se pruga za Dubrovnik.

M.J. | Bljesak.info / Šetnja Hutovskim gradom

Pruga odmah prelazi preko Neretve i Krupe prolazeći kroz nekoliko tunela penje se u visinu, da iziđe na plato Hrasno (17 km). Sa visine se pruža lijep pogled na zelenu ravnicu sa rijekama, jezerima i močvarama, a sve zaokruženo surim golijetima okolnih brda. lzišavši na visinu u jednom krasnom dolu (Hutovo) s desne strance, nedaleko od željezničke pruge, dižu se dobro očuvane ruševine grada Hadžibega Rizvanbegovića. Svojom pravilnošću podsjeća grad na rimske kastele.

Kuće građene na visinama

Iza toga izlazi pruga na širinu i dalje niže se otvara polje Popovo. Iznad polja, a sve njegovom južnom stranom povija se pruga prema konturama polja. Ako je ljetnje doba zeleni se polje od kultura (kukuruz, sijerak i drugo) te se prijatno ističe spram svoje gole krševite okoline. Po stranama i uvalama na ivici polja vide se kuće popovskih sela koja su sva osnovana na visini do koje ne dopire poplava. Popovo nije uvijek suho polje. Kada od kiše i otopljena snijega u gornjoj Hercegovini navru vode iz ponora i jama.

M.J. | Bljesak.info / Ostaci mlinica u Popovom polju

Napuni se donje Popovo vodom i postane jezero, dugo 25 km. Na 54 km, gdje sa strane izbija Orahov Do, nalazi se pravoslavni manastir Zavala (54 km). Kratko vrijeme iza toga scenarija se mijenja. Iz poljskoga dna izbijaju svuda kamene grede, medu njima su karstne uvale (doline), a sve je obraslo šumom. Ovaj se kraj zove Lug.

Najbolji duhan u Trebinju

Kod željezničke stanice Jasenice, Lug silazi se i vodi put 3 sata pješice u selo Grepci, gdje se nalazi oko 30 špilja (pećina), a među ovima ima 6 koje svojim prirodnim ljepotama zadivljuju putnika i pričinja mu se, da je ušao u kakav veličanstven hram, koji samo postoji u ljudskoj mašti. U selu Grepcima ima poznati vođa u ove špilje Pero Garvan kod koga ima tri sobe gdje mogu putnici. U Grepcima je također i žandarmerijska postaja u kojoj putnici mogu naručiti hranu i piće. U Grepce se može doći i sa stanice Uskoplje tri sata pješice, a također putnici iz Gruža mogu se prevesti preko Omble čamcem pa odatle na krasnim serpentinama do ovih špilja. Automobilom i kolima ne može se doći ovamo.

Foto: PR / Grad Trebinje je sljedeća cikloturistička destinacija

Od Luga je nastavak istočnoga dijela polja, koje se pruža do Trebinja i u tome se kraju zove Šuma. Ovdje rada najbolji hercegovački duhan, zvan trebinjski ili šumski. U šumi je željezničko raskršće Hum (81 km), odakle od glavne pruge vodi ogranak u Trebinje.

U istočnom pravcu od Huma ide željeznička pruga za Trebinje, mala lijepa varošica sa 4.800 stanovnika nekada vojna tvrđava na rijeci Trebišnjici. Grad ima dobar vodovod i uređen hotel (Hotel »Naglič«). Izleti: u Nikšić, Umbla, Lastva (15 km), Dubrovnik (3 km), okolica je jako lijepa sa mnogo istoričkih spomenika od kojih treba spomenuti manastir Tvrdeš i manastir Duži. Od Huma vodi željeznička pruga do Uskoplja, kroz krševit kraj gdje se razdvaja i jedan vodi u Dubrovnik, a drugi u Zeleniku'', stoji u vodiču iz 1926. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close