Hoteli puni

Turisti se vratili u BiH: Od početka godine zabilježeno 700.000 noćenja

Od početka ove godine, prema podacima Agencije, turisti su ostvarili 328.624 posjete, što je više za 54,4 posto te 757.839 noćenja, odnosno za 49,5 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.
Gospodarstvo / Turizam | 12. 08. 2021. u 06:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se bosanskohercegovački turizam oporavlja od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, pokazuju i službeni podaci turističkih zajednica, kao i Agencije za statistiku BiH.

Od početka ove godine, prema podacima Agencije, turisti su ostvarili 328.624 posjete, što je više za 54,4 posto te 757.839 noćenja, odnosno za 49,5 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Bilježi se i porast broja putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. U odnosu na srpanj prošle godine, taj broj je deset puta veći. Prošlog mjeseca kroz Sarajevski aerodrom prošlo 136.017 putnika, dok je taj broj u srpnju 2020. godine iznosio 13.345.

Kada je riječ o broju obavljenih letova, on je u srpnju 2021. godine bio 1.582, što je u poređenju sa srpnjom 2021., kada je ostvaren 491 let, tri puta više.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, ističe da je, što se tiče popunjenosti smještajnih kapaciteta, situacija najbolja u jedinom bh. gradu na moru.

''Pohvalio bih Neum. Oni imaju popunjenost bolju nego ikada. Ljudi su željni odmora i mora, a i odlazak izvan BiH je otežan'', rekao je Hadžić.

Što se tiče bh. hotelijerstva, prema riječima Hadžića, još je mnogo slobodnih kapaciteta te se situacija sporije popravlja u poređenju s 2018. i 2019. godinom.

''Turisti moraju ispuniti puno uvjeta na granicama zbog koronavirusa. Popunjenost je još slaba, ali u svakom slučaju je bolja nego prošle godine''. kazao je Hadžić za Avaz.

U Sarajevu u subotu počinje i Sarajevo Film Festival (SFF). Ulice su već danima pune turista, a popunjenost smještajnih kapaciteta također raste.

Hadžić očekuje da će se i u sljedećim danima bilježiti povećanje, ali smatra da bi situacija bila još bolja kada SFF ne bi bio lokalnog karaktera.

Ipak, naglasio je da je trenutno stanje odlično u usporedbi s prošlom godinom, kada je Festival održan online te nije bilo turista.

''Očekujemo i u narednom periodu priliv turista, ukoliko pandemija koronavirusa ponovo ne ugrozi i dolazak turista, a i poslovanje'', zaključio je Hadžić.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo kažu da je u mjesecu srpnju 2021. KS posjetilo 41.508 gostiju, od čega je 34.882 strana državljana.

''Povećanje u odnosu na 2020. godinu iznosi 717,1 posto, U odnosu na 2019.godinu je smanjenje za 50,5 posto'', naveli su.

Dragan Jurković, načelnik Neuma, za Avaz je rekao da su ovim dijelom sezone svi zadovoljni. Restorani i ljetne bašte, prema riječima Jurkovića, vrve od gostiju.

''Čini se da će svi ove godine dobiti svoj dio turističkog kolača. Tijekom posljednjih 15-ak dana kod nas su svi kapaciteti popunjeni. Ako ovakve vremenske prilike budu potrajale, očekujemo prebukiranost i do kraja sezone. Svi su zadovoljni, to s ponosom ističem. Naglašavam da naši državljani čine 70 posto gostiju'', kaže Jurković.

Kopirati
Drag cursor here to close