Ponuda

TripAdvisor: Kakvo se šetanje nudi po Mostaru

U šetnju dugoj 6 do 8 sati, vjerovali ili ne, uključena je cijena ulaza na Stari most.
Gospodarstvo / Turizam | 12. 08. 2020. u 14:06 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privatna šetnja Mostaru, ''sa iskustvom i osjećajem lokalnog'' koštat će vas 43 KM. U dvosatnoj šetnji sa vodičem obići će se ''veličanstvene lokacije'' i naučiti o ''kompleksnoj prošlosti grada''.

Ratna povijest u 'Mostar War Touru' za 50 KM obuhvaća ''brzi, ali sveobuhvatni pregled povijesti Mostara tijekom rata u Bosni 1992.- 1995.''.

''Vaš vodič vodi vas do bunkera i ruševina koji stoje kao dokaz sukoba. Dok posjećujete lokacije, vaš vodič dijeli osobne priče o najtežim trenucima rata i odgovara na sva vaša pitanja'', stoji u aranžmanu na TripAdvisoru.

Aranžman turistima nudi mogućnost da nešto saznaju ''o strateškom značaju Mostara i zašto je bio jedan od najruševnijih gradova u Bosni nakon rata''.

Obilazak, navode, završava raspravom o učincima rata na Mostar, i kakav je bio život u podijeljenom gradu.

U recenzijama britanski turist navodi kako su tom turom saznali mnogo o balkanskom konfliktu.

''Pokupio nas je automobilom i obišli smo nekoliko mjesta u Mostaru prije nego što smo se uspinjali planinom iznad grada do biciklističke kolibe odmah do zip linea. Tamo smo imali neusporediv pogled na grad, kao što je srpska artiljerija, i ukazao je na različite sektore i znamenitosti. Fascinantno 3-satno iskustvo - vrlo preporučljivo ako želite razumjeti prošlost i ono što čini Mostar danas'', napisao je turist.

'Umjetničku turu' Mostara za dvije osobe moguće je doživjeti za 128 maraka.

''Mostar je i regionalni centar ulične umjetnosti. Stari zanati kao najčišća umjetnost predstavljeni su vam na praktičan način! Napravite svoj suvenir! Upoznajte lokalne umjetnike i pokušajte razumjeti priču o mostarskim zidinama... Zalazak sunca na čarobnu obalu rijeke Blagaj, pored velike logorske vatre i otvorenog rakija bara'', stoji u ponudi.

U šetnju dugoj 6 do 8 sati, vjerovali ili ne, uključena je cijena ulaza na Stari most.

'Osmansko iskustvo' za dvije osobe u dva sata očarat će vas za 66 maraka.

''Na ovom pješačkom obilasku otkrijte mostarsku osmansku povijest s lokalnim vodičem, divite se arhitekturi i znamenitostima osmanskog doba i zaustavite se u lokalnom kafiću kako biste kušali tradicionalnu bosansku kavu'', navode u aranžmanu.

U mnogim aranžmanima posjeta Mostara i njegovih znamenitosti samo je prolazna postaja. U ''hercegovačkoj turi'', osim Mostara, posjećuje se Počitelj, Kravice, Konjic, Jablanica...

Hercegovačka tura nudi i ''fotografski izlet''. Za 234 KM za grupu do tri osobe, vodič vas vodi kroz Stari grad, Blagaj, Jablaničko jezero i Konjic. Posjećujući te lokacije, vodič vas učiti fotografirati, a ''pogodno je za početnike, amatere i napredne fotografe''.

No da nije sve u izravnoj zaradi, turisti u Mostaru imaju mogućnost besplatne šetnje.

''Besplatna šetnju radimo samo za napojnice, što znači da date koliko si možete priuštiti'', naveli su vodiči koji tvrde da oni ''vole Mostar, ovdje su rođeni i odrasli''.

 

Iako ono malo turista što trenutno boravi u Mostaru, po riječima turističkih radnika, samo su domaći turisti koji su u prolazu. Oskudne statistike ukazuju na enormni pad u odnosu na ranije godine, ali sektor turizma još nije osjetio nikakvo konkretno poboljšanje od strane vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close