Posljedice pandemije

Svjetski turizam izgubio 460 milijardi dolara zbog COVID-19

Ova brojka je otprilike pet puta veća od gubitka u prihodima od međunarodnog turizma zabilježenog 2009. godine tijekom tadašnje globalne ekonomske i financijske krize.
Gospodarstvo / Turizam | 16. 09. 2020. u 20:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvoj polovici ove godine, uslijed globalne pandemije koronavirusa, zabilježeno je 65 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO), a prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema izvještaju UNWTO-a, veliki pad turističke potražnje za međunarodnim putovanjima tijekom perioda siječanj-lipanj 2020. godine uzrok gubitka 440 milijuna međunarodnih dolazaka i oko 460 milijardi američkih dolara prihoda od međunarodnog turizma.

Ova brojka je otprilike pet puta veća od gubitka u prihodima od međunarodnog turizma zabilježenog 2009. godine tijekom tadašnje globalne ekonomske i financijske krize.

Izvještaj je pokazao da su Azija i Pacifik, prva regija koja je osjetila posljedice pandemije COVID-19 na turizam, najteže pogođeni, s padom broja turista od 72 posto u šestomjesečnom periodu.

Slijedi Europa s padom turističkih dolazaka od 66 posto, Afrika i Bliski istok, obje s padom od 57 posto, te Amerika s padom od 55 posto.

Iz UNWTO-a su također naveli da je 53 posto destinacija ublažilo ograničenja na putovanja početkom rujna.

Zurab Pololikashvili, generalni tajnik UNWTO-a, izjavio je da su već sada moguća sigurna međunarodna putovanja u mnogim dijelovima svijeta.

Posebno je naglasio potrebu bolje koordinacije između vlada i privatnog sektora kako bi se globalni turizam ponovno pokrenuo i stabilizirao.

Kopirati
Drag cursor here to close