Sa 17 na pet posto?

Smanjit će se PDV u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom prometu?

Stopa PDV-a od pet posto u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom prometu primjenjivala bi se do 31. prosinca 2022. godine.
Gospodarstvo / Turizam | 07. 12. 2020. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas inicijativu za izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost /PDV/, kojim bi PDV na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom sprometu bio smanjen sa 17 na pet posto.
Inicijativom, čiji su podnositelji izaslanici PDP-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Mira Pekić i Branislav Borenović, a koja je usvojena jednoglasno, Zastupnički dom obvezuje Vijeće ministara da u roku od 30 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-a.

Stopa PDV-a od pet posto u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom prometu primjenjivala bi se do 31. prosinca 2022. godine.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Jakov Galić iz SP-a predložio je danas tijekom rasprave, da se, osim smanjenja PDV-a, razmisli i o tome da doprinosi i porezi na plaće idu na teret države, piše Srna.

"Daleko bi veća pomoć bila nego smanjenje ovih poreza. Sada je veoma važno ne ostaviti radnike bez posla", rekao je Galić i dodao da bi najbolja pomoć bila da se i PDV i doprinosi i porezi na plaće prebace na teret države.

Komisija je danas podržala i inicijativu izaslanika SDA Denisa Zvizdića, kojom Zastupnički dom zadužuje Vijeće ministara da najmanje jednom mjesečno parlamentu BiH dostavlja ažuriranu informaciju o stanju u BiH po pitanju pandemije virusa korona, uključujući podatke o broju testiranih, zaraženih, izliječenih i preminulih na teritoriji cijele BiH.

Zakonski prijedlog podrazumijeva i podnošenje izvještaja o poduzetim mjerama kriznih stožera na svim razinama vlasti, te daljim mjerama, s akcentom na način utroška planiranih proračunskih sredstava namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom.

Podršku članova Komisije danas je dobila i inicijativa poslanika DNS-a Nenada Nešića kojom se Vijeće ministara zadužuje da u roku od 15 dana Zastupničkom domu parlamenta BiH dostavi informaciju o mjerama poduzetim u ovoj godini na saniranju ekonomskih šteta nastalih uslijed pandemije virusa korona.

U inicijativi je navedeno da je BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom tromjesečju ove godine imala pad bruto društvenog proizvoda /BDP/ od 9,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u drugom kvartalu BDP opao za 10,5 posto.

U izvještaju je navedeno da je broj nezaposlenih u kolovozu ove godine za 20.000 veći u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U inicijativi je naveden i podatak da su Proračunom institucija BiH za ovu godinu planirana više od 42 milijuna KM za saniranje ekonomskih posljedica pandemije virusa korona, te da je potrebno pratiti način utroška tih sredstava.

Članovi komisije jednoglasno su danas usvojili zbirno mišljenje o financijskoj reviziji institucija BiH za 2019. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close