Svi zadovoljni

Sezona u Neumu, unatoč krizi, oborila rekorde

Načelnik Neuma Dragan Jurković kaže kako turistički djelatnici, kao i općina u cijelosti, mogu biti zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom.
Gospodarstvo / Turizam | 14. 09. 2021. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neum, jedini bosanskohercegovački grad na jadranskoj obali, ovih dana zbraja impresivne rezultate još jedne uspješne ljetne turističke sezone tijekom koje je pokazao kako je iznimno atraktivna lokacija za domaće, ali i turiste iz zemalja regije, pa čak i neke s područja zapadne Europe, piše Večernji list.

Iako se na konkretne brojke i dalje čeka, već sada jasno je kako su se rezultatima približili rekordnoj 2019. godini, a prvi podaci s terena pokazuju kako je na vrhunsku sezone, odnosno na prijelazu iz srpnja u kolovoz, u Neumu boravilo do 15 tisuća turista. Zadovoljni su svi, od vlasnika malih obrta, preko ugostitelja pa do hotelijera te se nadaju kako će se trend u kojem Neum postaje prepoznatljiva jadranska destinacija nastaviti i u idućim godinama.

Načelnik Neuma Dragan Jurković kaže kako turistički djelatnici, kao i općina u cijelosti, mogu biti zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom.

Ona je, podsjeća, počela nešto ranije, a ključni dio uspjeha ostvaren je u glavnom dijelu sezone koji je ove godine trajao nešto dulje.

Naime, načelnik Jurković podsjeća kako je Neum u špici sezone imao maksimalnu popunjenost i da je trajala u prosjeku 15 do 20 dana, međutim, ove godine razdoblje maksimalne popunjenosti kapaciteta trajalo je 25 do 35 dana. Kada je riječ o postsezoni, Jurković navodi kako se i ona dobro odvija te kako je, primjerice, popunjenost prošlog vikenda iznosila oko 50 posto.

''U konačnici možemo biti zadovoljni i ovom turističkom sezonom'', poručio je Jurković.

Luka Prkačin, direktor hotela Sunce, kazao je nedavno za Radioteleviziju Herceg Bosne kako su zaključno s kolovozom ostvarili oko 25.000 noćenja, a što je u odnosu na ranije godine otprilike 60 posto u odnosu na 2019. godinu.

U kontekstu gostiju, odnosno zemalja iz kojih dolaze, potvrdio je kako su prošle i ove godine imali situaciju da su 80 posto bili domaći gosti, dok je ranije taj trend bio nešto drugačiji. Ipak, odmor u Neumu odlučili su potražiti i turisti iz zapadne Europe, poput Nijemaca i Francuza, ali i istočne, primjerice turisti iz Poljske.

Osim mora i iznimno privlačnog geografskog smještaja, Neum se može pohvaliti i poprilično bogatom kulturnom ponudom kojom se kvaliteta usluga podiže na višu razinu, dok je u kontekstu infrastrukture potrebno uputiti na činjenicu da je nedavno završen dio magistralne prometnice od Hutova do Neuma, što znači da kroz prostor ove općine sada prolazi 18 kilometara nove ceste.

Iduće godine postojat će u potpunosti ostvarena prometna povezanost novom magistralnom cestom sa Stocem, a što će značiti i mnogo za gospodarsku revitalizaciju zaleđa Neuma koje ima razvijene pretpostavke za poljoprivrednu djelatnost koja može upotpuniti onu turističku, ali i pogodovati razvoju održivog turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close