Sedam destinacija u koje građani BiH mogu putovati za vrijeme pandemije
Fortuna Lufthansa City Center

Sedam destinacija u koje građani BiH mogu putovati za vrijeme pandemije

Gospodarstvo / Turizam | 21. 02. 2021. u 20:03 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za građane BiH, prema trenutačnoj situaciji, bez testa i karantene, otvorene su Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Zanzibar, Meksiko i Dominikanska Republika.

Odluka o posjedovanju negativnog testa za ulazak u Tursku vrijedi od 31.12.2020. do 01.3.2021., nakon čega će se, prema najavama, ponovno bez dodatne dokumentacije moći putovati na prethodno vrlo  tražena turska odredišta, Istanbul, Antalijsku obalu, Bodrum, Kapadokiju i druge.  

Sigurno se mnogi osjećaju umorno od mjera zaštite, ograničenja, on-line posla i škole, željni zraka i svjetlosti.

Svjesni toga, turistička agencija Fortuna Lufthansa City Center iz Mostara pripremila je pregled destinacija koje su otvorene građanima BiH u okolnostima pandemije.    

Za početak predstavljamo neke bliže destinacije, do kojih možete doći osobnim vozilom ili u kombinaciji sa avio kartom s polaskom iz Sarajeva.

Destinacije do kojih možete doći osobnim vozilom ili kratkim letom iz Sarajeva.

Beograd – grad s 15 imena

Provedite produženi vikend u  jednom od najstarijih gradova u Europi, gradu s 15 imena, koji leži na ostacima antičkog grada – Singidunuma. Centar kulturnih i povijesnih zbivanja na Balkanu, s bogatom kulturom, znamenitostima na svakom koraku i burnim noćnim životom.  

Posjetite: Tašmajdan-oaza zelenila, Kalemegdan-park i najznačajniji kulturno –istorijski kompleks, podzemni Beograd,  muzej i restoran Nikola Tesla, Skadarlija (Skadarska ulica) - boemska četvrt, najljepša i najduža ulica, popločana kaldrmom, s mnogobrojnim restoranima i kafićima.

Za ljubitelje večernjeg provoda, tu su čuveni splavovi radi kojih je Beograd proglašen najboljom svjetskom destinacijom za noćni provod. U ovim okolnostima, dakako – u manjoj mjeri i s distancom.

Ilustracija / Zlatibor

Zlatibor – neistražena prirodna oaza i čuveno zimovalište

Zlatibor je planina na kojoj možete da se odmorite i doživite prirodu na pravi  način. Čist zrak, široki pašnjaci, ljekovito bilje i skijališta čine ovu planinu poznatim zimovalištem, ljetovalištem i klimatskim lječilištem.  

Planina je dobila naziv po žutoj šišarki rijetke vrste bora, četinara pod zaštitom države. Posjetite ''stazu zdravlja'', staro selo -Sirogojno, Gostiljski vodopad, Stopića pećinu i brojne druge prirodne znamenitosti.

U bilo kojem periodu godine idealna kombinacija za opuštajući odmor s boravkom u SPA i Wellness hotelima.

Foto: Bljesak.info / Ohrid se još naziva i Slavenski Jeruzalem zbog mnogobrojnih crkava

Ohridsko jezero – UNESCO zaštićeni biser prirode i kulture

Ohridsko jezero je najdublje i najstarije jezero u Europi. Zajedno s gradom Ohridom, od 1980. godine na listi Svjetske baštine i pod zaštitom UNESCO-a.

Ohrid se još naziva i Slavenski Jeruzalem zbog mnogobrojnih crkava od kojih je upečatljiva crkva Sv. Jovan Kaneo, smještena na samoj hridi jezera, u ribarskom selu Kaneo.  

Uživajte u šetnji obalom i prepustite se njegovim ljepotama, osjetite gostoprimstvo Makedonaca  i usput pokušajte saznati tajnu Ohridskog bisera. Do Ohrida je lako doći iz Skoplja autobusnim linijama koje voze više puta na dan.

Saranda – uspavano ribarsko mjesto na jugu Albanije

Nedaleko od granice s Grčkom, Saranda je danas jedno od najpopularnijih ljetovališta u Albaniji. Blizina aerodroma na Krfu, čini je  popularnom  i svjetskim turistima.

Sam grad Saranda ima oko 35.000 stanovnika, nalazi se na prelijepoj lokaciji, okružen morem i planinama i odlična je destinacija za razne kategorije posjetitelja – obitelji, mlade, ali i za starije goste.  

Uz izraženu mediteransku klimu i više od 300 sunčanih dana godišnje, dom je najljepših plaža od kojih se izdvajaju African plaža, Mango i Flamingo plaže, te Pasqyra i Manastirska plaža, koje se nalaze na 15 minuta od Sarande. 

Egzotične destinacije u koje možete putovati s bh. pasošem

Prilagođenim avio linijama poznatih svjetskih avio kompanija možete uživati u rajskim destinacijama: Zanzibar, Meksiko i Dominikanska Republika.

Za ovaj bijeg od stvarnosti, potrebno je osigurati turističku vizu, spakirati kofere i prepustiti se neobičnim prirodnim ljepotama i bojama, toplini i specifičnim mirisima.

Sve informacije o kupovini avionskih karata i o viznom režimu, građani BiH mogu naći na Fortuna Lufthansa City Centar www.lcc-fortuna.com 

Foto: Ilustracija / Zanzibar

Zanzibar – tropski otok začina

Zanzibar je tropski otok začina na koje su kroz povijest utjecaj imale perzijska, arapska, portugalska i britanska kultura.

Zanzibar je služio kao predah trgovačkih putnika na relaciji Europa – Indija. Miris cimeta, vanile i kakaoa vladaju ovim ostrvom.

Okruženi zvucima valova, snježno bijelim pijeskom, zvucima prirode i ponekim tupim zvukom - udarcem kokosa od pod, zaboravite na sve i prepustite se čarima.  

Glavni grad Stone Town, sa oko 100.000 stanovnika, kolijevka je kulture i vjekovne tradicije, grad brodova i raskošnih palata, grad arapskih utvrda i britanskih vila.

Zanimljivosti ovog gradića su kuća Fredija Merkjurija (Freddie Mercury), Arapska tvrđava, Kuća čuda i neizbježna lokalna pijaca začina. 

Meksiko – zemlja sombrera, tekile i čilija

Meksiko je zemlja sombrera, tekile, tortilje i čilija, te bogate povijesti. Meksiko je danas demokratska , federalna republika od 32  države.

Njeni nestvarni krajevi otkrivaju naslijeđe Asteka i Maja, a spomenici poput Teotihuacana i Chichen Itze (sveti grad Maja) oduševljavaju svojom velličinom.

Meksiko posjetitelje oduševljava predivnom prirodom. Kao mali raj na zemlji izdvajaju se Isla Mujeres i Playa del Carmen.  

Uživajte na bijelim plažama okruženim zelenilom uz šum Karipskog mora, s jedne strane i Tihog oceana, s druge strane, kušajući kokosov orah i brojne meksičke gastronomske specijalitete.

Jedan od neobičnih gastronomskih doživljaja je čokolada začinjena sa cimetom, čilijem i klinčićem.

Foto: Ilustracija / Dominikanska Republika

Dominikanska Republika – raj na Karibima

Dominikanska Republika je jedna od većih i turistički razvijenih država na Karibima. Prepoznatljiva je najviše po dugim bijelim plažama Punta Cane i La Romane, glavnih turističkih odredišta.

Na udaljenosti 25 km od Međunarodnog aerodroma Punta Cana, nalazi se najljepša i najposjećenija plaža Bavaro, s izrazito tirkiznim morem i pijeskom zlatno bijele boje koji se i pored visokih temperatura teško zagrijava.  

Prosjek temperature u Dominikanskoj Republici je 26°C što spada među najbolje klime i temperature na svijetu.

Ova većinom ruralna država ima prelijepu unutrašnjost s raskošnom vegetacijom i mirnim životom. Iznad mora i šuma izdižu se najviši vrhovi Kariba uz brdovit krajolik bogat rijekama i slapovima.

Zasićeni od odmora na plaži, uputite se u istraživanje skrivene unutrašnjosti – malih sela.

Rum je jedan od zaštitnih znakova ove prekrasne zemlje, a Mama Juana je poznato lokalno piće, suvenir bez kojega ne možete napustiti Dominikansku Republiku (mješavina je to crnog vina, ruma i meda).

Zanimljivo je i da gotovo 60% svih stanovnika Dominikanske Republike čine Europljani.

Iskoristite priliku i počastite se putovanjem!

S obzirom da širom svijeta brojne države provode akcije imunizacije stanovništva, građani kao i turistički radnici se nadaju da će mjere ograničenja postati nepotrebne do ljeta 2021.  

U međuvremenu, bh. državljani mogu iskoristiti priliku i posjetiti neku od destinacija u koje je slobodno putovati bez ograničenja.  

Međunarodni dan turističkih vodiča!

Koristimo priliku i ovim putem čestitamo svim turističkim vodičima Međunarodni dan turističkih vodiča, koji se još od 1990. godine obilježava svake 21. veljače na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča!

Kopirati
Drag cursor here to close