Idemo (li) na planine?

Provjerili smo ponudu: Čemu se nadaju i što vam pripremaju skijališta u BiH?

U susret predstojećoj zimskoj sezonu na planinama u Bosni i Hercegovini, provjerili smo kakva su očekivanja, kako teku pripreme, tko su gosti na koje računaju skijališta u BiH.
Gospodarstvo / Turizam | 22. 11. 2021. u 12:08 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je nekim skijalištima u BiH pandemija korona virusa uvelike utjecala na prošlu sezonu, do te mjere da su jedno vremensko razdoblje bili i zatvoreni, drugi su zabilježili rekordan broj posjeta. U susret predstojećoj zimskoj sezonu na planinama u Bosni i Hercegovini, provjerili smo kakva su očekivanja, kako teku pripreme, tko su gosti na koje računaju, te jesu li cijene, obzirom na brojna poskupljenja oko nas, išle prema gore.

''Pripremamo se već dva mjeseca, i sama infrastruktura na Vlašiću je spremna. Iako nas je pandemija sve malo poljuljala, ove godine se vraćamo, te ćemo natrag uvrstiti i manifestaciju Šankanje'', govori za Bljesak.info Goran Šarić ispred Vlašić Ski centra.

Sezona na Vlašiću

Prošlu sezonu su 'izvukli' oko 80 posto, za ovu stoga očekuju bar toliko, ako ne i više.

''Na ovom skijalištu postoji šest instalacija koje prevoze skijaše, staza duga 12 kilometara, oko 2 kilometra staze je osniježeno. Obzirom da je sve poskupilo, očekujemo i da će cijene na našem skijalištu ići gore. Od energenata koje mi zimi najviše trošimo, sve je otišlo nešto 200, nešto 250 posto. Neće to biti ništa drastično, par posto poskupljenja, a bit će sigurno'', dodao je.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Oko 80 posto gostiju koji posjećuju Vlašić, kako navodi, u razdoblju od Božića do siječnja, dolazi iz susjedne Hrvatske.

''Dalmacija, Slavonija, Zagreb, su gosti koje očekujemo u tom razdoblju i  mi njih već smatramo domaćima. Veljača jeste 60 posto Slovenija, a sav ostali postotak su domaći gosti. Bude tu nešto i stranaca iz Austrije, Njemačke, Italije, ali nisu to tako velike brojke'', kaže Šarić.

Kad su u pitanju Covid mjere, ističu kako su se prošlu sezonu odlično spremili, te su jedni od rijetkih skijališta u BiH koje posjeduju i centar za testiranje.

''U ambulanti koju smo imali prije pandemije, napravili smo jedan Covid-odjel, u kojem u se naši gosti mogli testirati, te na taj način nisu morali ići nigdje s planine. Maksimalno smo im olakšali'', govori  Šarić .

Rekordna sezona još od Olimpijade

Nešto drugačija situacija jeste na Bjelašnici i Igmanu koji su prošlu godinu, kako navode, usprkos pandemiji zabilježili rekordnu sezonu, ako ne i najuspješniju još od Olimpijade.

''Prošle godine nismo očekivali gotov ništa, a doživjeli smo to da nam je bila jedna od najuspješnijih sezona, ako ne i najuspješnija još od Olimpijade. Nadamo se da će ova biti barem približno dobra kao prošla'', govori za Bljesak.info Aldin Smajkan.

Na ovom skijalištu kažu, nemaju neke posebne Covid-centre, te smatraju kako im obzirom i na blizinu sarajevskog aerodroma nisu ni potrebni.

''Prošle godine smo imali mjere Federalne uprave civilne zaštite po pitanju prevencije Covid virusa, to nam je dosta stvaralo problema, ali nekako smo i s tim izašli na kraj, po pitanju gužve na liftovima i tomu slično. Ove sezone smo postupili drugačije te se nadamo da nećemo imati problema pogotovo iz razloga što novi lift, koji smo radili, podrazumijeva vučnicu koja praktički od jednog lifta pravi dva. To nam je lift koji je pravio najviše gužve, pogotovo na noćnom skijanju koje je prošle godine bilo izrazito dobro'', dodaje Smajkan i ističe kako će se svakako pridržavati svih mjera koje budu na snazi.

Na njihovim skijalištima su u zadnjoj fazi implementacije tri projekta. Povećanje kapaciteta trenutnog lifta, s 900 skijača po satu na 2000 skijača po satu. Drugi projekt se tiče sustava osnježenja, dok rade i na integraciji sustava ski-date koji će omogućiti njihovim korisnicima nove prodajne kanale putem turističkih agencija.

''Ne znamo još uvijek kad službeno kreće sezona ove godine, no mi već krećemo s testiranjem našeg osniježenja i krajem studenog ćemo već početi praviti snijeg prema trenutnim vremenskim prognozama. Ukoliko uvjeti budu dozvoljavali početkom prosinca možemo očekivati početak skijaške sezone'', dodaje Smajkan i ističe kako će cijene kod njih, bez obzira na trenutne uvjete poslovanja, ostati na razini prošlogodišnjih.

Navode kako imaju veliko zanimanje stranaca, te ove godine otvaraju prodajne kanale prema Sloveniji iz koje očekuju najveći dolazak turista. Posljednju sezonu su zabilježili veliko povećanje turista i iz Srbije, dok su turisti iz Hrvatske njihovi stalni korisnici. Tu su i Crna Gora i Albanija.

Kupres spreman

Od skija i staza, ski-liftova, kompletnog vertikalnog transporta, topova za kontrolu snijega i dodatne opreme na Kupresu, sve je prekontrolirano i sezona može početi.

''Mi smo to već ljetos uradili, sad pregledavano preostale sitnice, no to je potpuno u završnoj fazi. Kompletan transport koji je oko 7 i pol  tisuća osoba na sat, bit će u funkciji. Što se tiče pratećih objekata, vezanih za usluge, i to je spremno, a trenutno slažemo osoblje, jer nam je pandemija uvela dosta zbrke'', govori za Bljesak.info Zvonko Bagarić vlasnik Kupres Ski Centra.

Službeno sezona na ovom skijalištu kreće 11. prosinca, no kako pravi skijaši već znaju, sve ovisi od neba. Iako im je pandemija uveliko utjecala na rad, ovu godinu su pripremili sve objekte i planiraju ih pustiti u rad.

''Mi se pripremamo maksimalno, i poštivat ćemo sve odluke koje budu donesene. Nemamo neke posebne centre za testiranje ali imamo dosta dobru suradnju s ekipama iz mostarske bolnice koji su nam i u prošloj godini dolazili vikendima i uzimali uzorke na Covid testiranje'', objašnjava Bagarić.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Ističe kako su prošlu godinu imali problema i s granicama, odnosno da je to utjecalo na dolazak gostiju izvana, te se nada kako će ovu sezonu to ipak bit drugačija priča.

''Kod nas dolaze gosti uglavnom iz Dalmacije. Od Zadra do Dubrovnika, Hercegovina, dio Republike Srpske i jedan dio gostiju iz Srednje Bosne. Što će biti ove godine vidjet ćemo'', govori i dodaje kako su, zbog nametnutih poskupljenja, i oni prisiljeni svoje cijene povećati za deset posto.

Cijene na Blidinju ostaju iste

Poskupljenja međutim neće bit na Blidinje Ski Centru koji, iako ih je pandemija, kako navode, u prošloj godini čak jedno vremensko razdoblje i zatvorila.

''Dnevna karta skijanja je 25 karata, no ima i dugih mogućnosti i opcija. Generalno, sve cijene kod nas ostaju iste'', govori za Bljesak.info Mate Budimir iz spomenutog centra, te dodaje kako  se ovu godinu nadaju nešto boljem poslovanju u odnosu na prethodnu.

Njihovi gosti, uz domaće iz Hercegovine, dolaze iz Dubrovnika i Splita, a sezona kreće, kažu, kad padne snijeg.

Kraljica Jahorina

Olimpijska kraljica zimskih sportova, Jahorina, novu zimu dočekuje, kako nam navode, kao najmoderniji ski-centar u ovom dijelu Europe

''Za ovu sezonu u najmanju ruku mogu reći da će biti inovativna, u infrastrukturu Jahorine, zahvaljujući uloženo je 99 milijuna KM. Najveći projekt ove sezone je gondola Poljice, sa svjetlosnim efektima i moderno dizjaniranim stanicama i kabinama. Dvije šestosjedne žičare Rajska dolina i Trnovo, sidro Javor i lift Spust su potpuno nove instalacije koje će ove zime prevoziti skijaše. Nova rasvjeta je već zasijala stazom Novak Đoković koja će prvi put ove sezone biti dostupna i za noćno skijanje. Ambijentalno je uređen gornji dio planine a dobro poznati ugostiteljski objekt, Olimpijski bar novu sezonu dočekuje sa proširenim kapacitetom za 100 mjesta. Radimo i na modernizaciji vrtića Poljice ali i izgradnji prvog snowboard parka. Novih 7 km sistema za osnježavanje garantira dobro pripremljene ski staze, a za ugodniji dolazak do Jahorine, presvučen je put od Pala do Jahorine'', govori za Bljesak.info Dejan Ljevnajić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Unatoč mnogobrojnim izazovima prethodna zimska sezona bila je i za njih najuspješnija ikada realizirana. Za 125 dana skijanja na njihovim stazama je skijalo preko 265.000 skijaša – napravljeno je 2.375.000 prolaza a njihov poslovni rezultat u odnosu na prethodnu zimu koja je bila najuspješnija po svim parametrima poboljšan je za 26 posto.

''Bilježimo ogromno zanimanje skijaša sa prostora bivše Jugoslavije. Prosinca je pun gostima iz okruženja i Mađarima, dok je veljača već rezervirana za slovenačke skijaše. Zaista nam imponira što se svi vraćaju na Jahorinu, iako će ove godine biti otvoreni svi ski centri u Europi koji nisu radili prošle godine. Dok je svuda bila stagnacija, mi smo vrijedno radili i sve projekte koje smo započeli uspješno privodimo kraju. Nestrpljiv sam da ugostimo prve skijaše i čujemo komentare i reakcije na sve urađeno'', dodaje Ljevnajić.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Imaju u planu i veliki broj manifestacija zabavnog karaktera koje su zanimljive i skijašima ali i onima koji ne skijaju a vole planinu i dobar provod, a cijene su, kako navode, prilagođene ponudi koja je 'znatno unaprijeđena'.

''Možemo slobodno reći da Jahorina i dalje ima najbolji odnos cijena i kvalitete. Također, kao i prošle godine, strogo ćemo se pridržavati svih preporuka i epidemioloških mjera te će na našoj planini bit prisutan laboratorij za testiranje'', objašnjavaju iz Olimpijskog centra Jahorina.

Spektakularno otvorenje, kako navode, u planu je od 2. do 5. prosinca a broj prodanih ski-karata u pretprodaji porastao je za 110 posto u odnosu na prethodnu godinu što dosta govori i o zanimanju skijaša za ovu planinu.

Kopirati
Drag cursor here to close