Regionalna radionica

Podvodno kulturno nasljeđe kao turistički potencijal BiH

Na regionalnoj radionici: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - Wrecks4all, su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera, a također i relevantni akteri iz Crne
Gospodarstvo / Turizam | 13. 07. 2021. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog županije 8. i 9. srpnja u Mostaru je održana regionalna radionica na temu destinacijskog menadžmenta i podvodnog kulturnog nasljeđa.

Ovom događaju u okviru projekta pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - Wrecks4all, su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera, a također i relevantni akteri iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na radionici je bilo riječi o mogućnostima poboljšanja prepoznatljivosti turističkog potencijala jedinstvene podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na primjerima dobre prakse iz Hrvatske i drugih mediteranskih zemalja, zaštiti iste, kao i valorizaciji ovog značajnog segmenta suvremene turističke ponude kroz ronilački turizam.

Radni tim je ukazao na značaj ove teme na regionalnoj razini predložio da se kreira najbolji model za predstavljanje destinacijskog menadžmenta i podvodnog kulturnog nasljeđa koji će osigurati konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pored predstavljenog materijala i video prezentacija, govorilo se o destinacijskom menadžmentu, ronilačkom turizmu i podvodnoj kulturnoj baštini, zakonskoj regulativi i standardizaciji usluga ronilačkog turizma, zaštiti podvodnog kulturnog nasljeđa kao temelja pametnog upravljanja destinacijama i inovativnoj integraciji ovog nasljeđa u turističku ponudu. Tokom događaja, diskutiralo se i o situacijama u sektoru ronilačkog turizma i podvodnog kulturnog nasljeđa u tri zemlje, kao i o optimalnim modelima upravljanja destinacijama za ronjenje. Dvodnevnoj radionici je prisustvovalo preko trideset sudionika.

Projekat Wrecks4all odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020 i sufinansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close