Prihoda nema

Obrtnici Mostara od 1. rujna zatvaraju dućane

"Ja 1. rujna razmišljam kako ću odjaviti radnju, ne samo ja već puno ljudi. Svi smo u istom problemu. Zamislite kako je znati da su vam djeca kući gladna. Trebamo do travnja iduće godine izdržati i ne znamo kako ćemo.''
Gospodarstvo / Turizam | 24. 08. 2020. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi obrtnici Mostara osjetili su posljedice pandemije koronavirusa. Najviše je pogođena turistička grana, jer prihoda gotovo nema, a računi svaki mjesec uredno pristižu. Pojedini objekti nedavno su otvoreni, a njihovi vlasnici već razmišljaju o zatvaranju.

"Nije jednostavno, posla nema. Većinom srećemo domaće turiste, ponekog iz Srbije i Hrvatske. Kupuju uglavnom jeftinije suvenire, što i nije neka zarada. Pomoći nema, a za svaki mjesec dolaze računi, pa i kirija, nije jednostavno. Radnju smo otvorili prvi put ove godine i već razmišljamo o njenom zatvaranju", kaže Iman, piše Oslobođenje.

Ona je s radom u suvenirnici počela prije mjesec. Iako su mjere povučene još ranije, pojedini vlasnici nisu osjetili potrebu otvarati svoje radnje.

Nema posla

"Najviše bude naših ljudi, stranaca malo. Proda se nešto, ali se ne može porediti u odnosu na prethodnu godinu. Cijene nam nisu niže", priča Iman.

Elvir Redžić predsjednik je Udruženja obrtnika grada Mostara i vlasnik jedne od ljetnih bašti u Starom gradu. Na svoju i inicijativu obrtnika održao je sastanak s Ivanom Marić, šeficom Odjela za gospodarstvo Grada Mostara.

"Predao sam dva ključna zahtjeva i to oslobođanje od kirija od 1. 9. do Nove godine i oslobađanje naknade za komunalnu naplatu. Imam ljetnu baštu u Starom gradu i žena i ja smo prijavljeni. Mogu isplatiti kirije za sedmi i osmi mjesec, ali deveti stvarno ne znam kako ću. Uglavnom, to je prvi korak koji ćemo napraviti prema Gradskoj upravi, onda idemo dalje prema dugoročnom cilju, a to je razgovor s premijerom Hercegovačko-neretvanskog kantona, pa i predstavnicima federalne razine, čak i turističke zajednice. Turistička zajednica treba nastojati da nam stvori uvjete, jer vidjeli smo na primjeru Bihaća kako se to radi, a ovdje baš nitko ništa", ističe Redžić.

Redžić zastupa obrtnike iz Starog grada u Mostaru. Kaže da su dobili obećanja od Islamske zajednice i Pravoslavne crkve, za prostore koji su u njihovom vlasništvu, da će se ponašati sukladno odlukama Gradske uprave. Preostaje im vidjeti da li će i Grad imati sluha.

"Ja 1. rujna razmišljam kako ću odjaviti radnju, ne samo ja već puno ljudi. Svi smo u istom problemu. Zamislite kako je znati da su vam djeca kući gladna. Trebamo do travnja iduće godine izdržati i ne znamo kako ćemo. Dobili smo obećanje od Ivane da će iznijeti zahtjeve pred kolegij, želimo ići pravnim putem i da se fino dogovorimo", zaključuje Redžić.

Kolegij je održan, kazala nam je Marić, te je donesena odluka da se razgovara s Obrtničkom komorom HNK-a kako bi se mogli pronaći načini za realizaciju zahtjeva.

"Postoji mogućnost ispunjenja zahtjeva, samo se moraju pronaći načini kako i sve to u dogovoru s komorom, s obzirom na to da ništa osim koronazakona nije više predlagano. Potrebno je nanovo uputiti zahtjev kojim će se obuhvatiti svi obrtnici, a ne samo djelatnici iz stare jezgre grada. Morat će se odrediti i kriteriji po kojima će obrtnici imati pravo konkurirati za pomoć", tvrdi Marić.

Teško bez dijaspore

Vlasnicu frizerskog salona Suadu također muči kako platiti kiriju i komunalije. Iako smo je zatekli s mušterijama u salonu, ističe da u 30 godina rada ovu pamti kao jednu od težih.

"Dva mjeseca nerada ne mogu se nadomiriti, jer život nije profunkcionirao, nema stranaca. U nedostatku posla kako nešto nadoknaditi, jer i kad se počelo raditi, bilo je teško", kaže ona.

Uglavnom su joj, naglašava, ostale stalne mušterije, a što nije dovoljno kako bi mogla pokriti troškove i preživjeti predstojeću zimu, piše Oslobođenje.

''Teško ćemo preživjeti ovu zimu, jer mi prihode ostvarujemo ljeti, da bismo imali što zimi. Tek što sam počela raditi, žena mi već drugi dan donijela račun za smeće, nelogične stvari su se događale", pojasnila je.

Kopirati
Drag cursor here to close