Čekaju bolje dane

Mostarski obrtnici: Tužno da ne može biti tužnije

Mostarski obrtnici čekaju bolje dane
Gospodarstvo / Turizam | 22. 01. 2021. u 09:00 Bljesak.info
Obrtnici

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svega dvojica obrtnika u staroj jezgri Grada Mostara nisu privremeno ili trajno obustavili svoje obrte. Ostali čekaju povratak stranih turista i bolje dane. Pomoć države tek je djelomično ublažila muke zanatlija u gradu na Neretvi.

U starom dijelu Mostara kroz koji je prije pandemije koronavirusa godišnje prolazilo više od milijun turista, kao da je život stao. Skoro godinu stranih turista s izuzetkom gostiju iz regije – nema, promet u ugostiteljskim objektima umanjen je za više od 50 posto, a pandemija je najviše pogodila obrtnike, koji izvjesno vrijeme skoro da i ne posluju.

''Država je jako malo uložila u nas, posebno u kulturu i umjetnost. Sami znamo kako je teško. Bilo je ranije teško, a danas pogotovo'', kaže, Salko Batlak, vlasnik ateljea

''Tužno da ne može biti tužnije. Vidite i sami – pusta ulica, nitko živ ne prolazi, tek poneki prolaznik… Zaista smo u ovoj godini ugroženi'', Zarifa Velić, vlasnica ateljea.

Video: Obrtnici

Obrtnici su u protekloj godini dobili kratkotrajnu pomoć vlasti, koja se odnosila na period od ožujka do lipnja, dok su u preostalim mjesecima kako kažu, bili prepušteni sami sebi. Čini se da će tako ostati i u novoj 2021.

 ''Nadamo se, pošto su vakcine aktualne, da će to biti bolje i da će se povećati promet za 20 ili 30 posto'', kaže Salko Batlak, vlansik ateljea.

''Sad od Nove godine ništa nam ne priznaju i ja osobno moram plaćati dadžbine, zakupninu, porez i sve što me sljeduje, a evo vidite, ne mogu ni jednu sliku prodati'', Kaže Zafira Velić za BHRT.

Prema službenim podacima, u Mostaru su u prošloj godini trajno zatvorena 124 obrta. Privremeno su svoje obrte obustavila 72 obrtnika, dok optimizam s druge strane budi činjenica da su se i u vremenu pandemije pojavili novi obrti u gradu.

''U zadnje vrijeme najviše se otvaraju obrti vezani za solarne panele i informatičke usluge. To je sad aktualno'', kaže Aner Kruškonja, predsjednik Obrtničke komore HNŽ.

Među obrtima najviše su stradali oni koji su vezani za turizam. U Turističkoj zajednici Mostara zabrinuti su zbog nezainteresiranosti vladajućih struktura koje, kako kažu, ne žele ući u srž problema i tako sačuvati ne samo obrte, već i ovu granu privrede kao vodeću i u vremenu pandemije koronavirusa.

''Što me je zabrinulo u posljednje vrijeme? Poticaji od raznih ministarstava s bilo koje razine u smjeru turizma nisu išli pravim putem”, kaže Mensud Duraković, predsjednik TZ Grada Mostara.

Vlast u Hercegovačko-neretvanskomj županiji u rujnu prošle godine usvojila je „korona-zakon“, koji se prema tvrdnjama obrtnika zasad nije pokazao efikasnim, prije svega zbog činjenice da se na njega predugo čekalo.

Kopirati
Drag cursor here to close