Rashlađivanje u rijeci

To što je netko naučio plivati u Zaostrogu, ne znači da zna i u Neretvi

U svijetu nije dozvoljeno kupanje na rijekama i jezerima koja nemaju uređenu spasiteljsku službu, a u BiH još uvijek nema zakona o kupalištima, tako da se kod nas građani kupaju isključivo na vlastitu odgovornost.
Gospodarstvo / Turizam | 06. 07. 2021. u 14:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred nama je novi toplotni udar, a prema najavama meteorologa neće biti zadnji ovog ljeta. Oni najsretniji rashlađenje će pronaći na moru, drugi će se morati zadovoljiti gradskim bazenima ili obližnjim rijekama i jezerima.

Kupanje isključivo na vlastitu odgovornost

U svijetu nije dozvoljeno kupanje na rijekama i jezerima koja nemaju uređenu spasiteljsku službu, a u BiH još uvijek nema zakona o kupalištima, tako da se kod nas građani kupaju isključivo na vlastitu odgovornost.

Domaće stanovništvo zna gdje se na rijekama može kupati, svako naselje ima neku svoju plažu i ljude koji, na neki način, vode brigu o sigurnosti kupača na tim mjestima. Mostarci se tradicionalno kupaju u ''limanima'', mirnim mjestima na rijeci Neretvi.

Foto:Bljesak / Opasnost vreba i na sigurnim mjestima za kupače

Prema riječima Goran Mitrića, instruktora za potragu i spašavanja na vodi, pod vodom GSS-a u BiH, unatoč svim oprezima, opasnost vreba i na takvim, za kupače 'sigurnim' mjestima.

''Na limanima voda isto varira, oni dosta ovise o hidroakumulaciji koja se nalazi uzvodno, ovisi o tome kada će na brani Salakovac pustiti vodu. Tako da se i ta mjesta relativne sigurnosti mogu naglo pogoršati. Na mjestu gdje je ranije bila mirna voda naglo može postati brza voda, što što sa sobom nosi brojne opasnosti'', objašnjava za Bljesak.info Mitrić.

Prema njegovim riječima svake godine na Neretvi bude jedno ili više utapanja.

''Prošle godine imali smo slučaj utapanja vrhunskog sportaša, alpiniste, čovjeka koji je bio spreman za bilo kakve aktivnosti, ali precijenio je svoje sposobnosti na Neretvi. Upao je prije Bunskog kanala u cijedilo koje je bilo u sifonu, to je jedna prepreka iz koje nema izvlačenja. Bilo je jako teško izvući njegovo tijelo'', objašnjava.

Foto:Bljesak.info / Akcija spašavanja na Bunskim kanalima

Splavarenje nije za Neretve

Zadnjih godina svjedoci smo i pojave splavarenja na mirnijem dijelu rijeke Neretve. Mitrić upozorava kako oni nisu predviđeni za tekuće vode, nego samo za plovidbu na jezerima.

''Splavarenje na rijekama jedna je od brojnih outdoor aktivnosti koje se pojavljuju zadnjih godina. Međutim oni nisu predviđeni za rijeke kakva je Neretva. Splav se obično koristi na jezeru. Činjenica je da se na splavovima često konzumira hrana i piće nosi brojne druge rizike'', govori.

Svjesni smo činjenice da nikoga ne možete spriječiti da pronađe način rashlađivanja tijekom ovih vrućih dana. Ali Mitrić upozorava kako je najbolje izbjegavati ta neka potencijalno opasna mjesta za kupanje i ne precjenjivati svoje plivačke sposobnosti.

Splavarenje na rijekama jedna je od brojnih outdoor aktivnost zadnjih godina

''To što je netko naučio plivati u Zaostrogu, ne znači da zna plivati i u Neretvi'', istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close