Planinarska avantura

Krišto: Highlander avantura na Blidinju kao dio svjetske priče

''Highlander je planinarska avantura, tipična klasična planinarska priča''
Gospodarstvo / Turizam | 11. 06. 2021. u 18:55 Bljesak.info
Krešimir Krišto gost BHT1 uživo [11.06.2021.]

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro počinje Highlander sezona u regiji, a i u Bosni i Hercegovini. Svi zaljubljenici prirode svoje slobodno vrijeme će moći provesti na planinama. Kao i prošle godine, riječ je o pohodu na Park prirode Blidinje u srpnju.

''Highlander je planinarska avantura, tipična klasična planinarska priča. Ovo je franšiza, odnosno licenca svjetske serije koja se trenutno događa u 15 zemalja, između ostalog i u Bosni i Hercegovini”, rekao je Krešimir Krišto, projekt direktorom Highlandera Bosne i Hercegovine.

Krišto je najavio program ovogodišnje Highlander avanture u BiH.

“Tri su formata događanja. Najveći i najduži je 100 kilometara, u trajanju od pet dana. Onda imamo varijantu za manje spremne planinare, s lošijom opremom, od 55 km i tri dana, i imamo jednu varijantu Highlander experience od 28 km kod nas na Blidinju, koja traje dva dana i jednu noć”, pojašnjava.

Kako naglašava, Highlander priča ga je privukla jer je “zdrava, samoodrživa i ekološki osviještena”.

“Mi ne komuniciramo na način da je to hobi za početnike i amatere, nego možda za ljude koji nemaju trenutno vremena odvojiti pet dana godišnje, možda im je i skupo, ali recimo dva dana i jedna noć je super priča da testiraju sebe, svoju kondiciju i opremu”, navodi direktor Highlander BiH.

On je otkrio i što, po njegovom mišljenju, izdvaja Park Blidinje kao posebnu Highlander atrakciju.

“Svi planinari će se složiti, svaka planina i kraj imaju neku svoju ljepotu, pogotovo ti vrhovi. U Parku Blidinje obuhvatili smo Vran i Čvrsnicu. U toj turi od 100 km imamo preko 6-7 vrhova iznad 2.000 metara što je dovoljan izazov ljudima da obiđu, da spavaju u prirodi pod zvijezdama i u šatoru. Tu su neizostavna Hajdučka vrata, naš simbol Kraškog podneblja, staza prolazi i pored naših stećaka, prolazi pored groba Dive Grabovčeve… Imamo stvarno šta za ponuditi, a neka nešto ostane i tajna da se doživi tamo i vidi naravno”, kazao je direktor Highlandera Bosne i Hercegovine Krešimir Krišto, za BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close