Nahvalio nas u Grčkoj

Košarac: Ljepote Mostara bi svaki ozbiljni putnik morao vidjeti

Košarac je istaknuo da je turizam posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH
Gospodarstvo / Turizam | 03. 06. 2021. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sudjeluje danas, u okviru radne posjete Grčkoj, na 66. sastanku Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije UN-a (UNWTO), koji se održava u Ateni.

U fokusu ovogodišnjeg foruma su aktuelna situacija i oporavak turističkog sektora u svjetlu globalne zdravstvene krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Ministar Košarac istaknuo je da je turizam posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH, te da je u periodu prije pandemije zabilježen značajan rast u ovom sektoru - od 2010. do 2019. godine za 250 posto.

''Nažalost, koronovirus je taj trend zaustavio. Godina iza nas bila je puna izazova na koje nijedna ekonomija nije bila spremna. Turizam je gospodarska grana koja je, kako u BiH, tako i na globalnoj razini, najviše pogođena pandemijom. Svi smo svjesni da će oporavak biti dugotrajan i težak'', istaknuo je ministar Košarac obraćajući se sudionicima današnjeg sastanka.

Naglasio je da oporavak turističkog sektora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u postpandemijskom razdoblju  zahtijeva kreativne politike, koje će uz ogroman turistički potencijal biti ključni uvjet za obogaćivanje ponude i pružanje novih sadržaja zanimljivih kako za domaće, tako i strane turiste.

Foto:PR / Staša Košarac

''Činjenica je da BiH ima mnogo toga što može ponuditi turistima, kao i izuzetan potencijal za razvoj raznih vidova turizma baziranih na specifičnim potrebama turista. Ponosni smo na naše olimpijske ljepotice, posebno na Jahorinu, regionalnog lidera kako zimskog, tako i svih drugih vidova turizma, koji se vežu za planinu i aktivnosti na planini tijekom čitave godine. Ljepote i znamenitosti Banja Luke, Sarajeva i Mostara svaki ozbiljan putnik bi morao da vidi. Također, imamo brojne potencijale za razvoj banjskog i vjerskog turizma'', naglasio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, sve razine vlasti u BiH su, u skladu s ustavnim nadležnostima, opredijeljeni za oporavak i razvoj turističkog sektora u postpandemijskom vremenu primjenjujući dobre prakse zemalja članica EU i preporuke Svjetske turističke organizacije, uz poštivanje protokola zdravstvenih institucija.

''Naš cilj je da pratimo trendove u turističkoj industriji zemalja članica EU i da se na adekvatan način prilagodimo novom 'normalom' u turizmu. Zbog toga je posebno pohvalno što je Svjetska turistička organizacija svoje aktivnosti veoma brzo prilagodila novonastaloj situaciji, reagirajući i savjetodavno i podsticajno na svoje članice, uključujući i BiH'', naglasio je ministar Košarac.

On je ocijenio da su veoma korisne sve analize i preporuke ove organizacije, te istakao da podržava aktivnosti na uvođenju standarda koji su pokrenuti s Međunarodnom organizacijom za standarde ISO, kao i aktivnosti na izradi Međunarodnog kodeksa za zaštitu turista.

''Ova situacija nam je pokazala i da je neophodno jačati intersektorsku suradnju, te da je od nemjerljivog značaja i suradnja u oblasti poljoprivrede, inovacija, obrazovanja, zaštite čovjekove okoline, investicija i zaštite potrošača'', poručio je.

Prema njegovim riječima, cilj BiH je da u narednom razdoblju u značajnijoj mjeri koristi programe koje nudi Svjetska turistička organizacija UN-a.

''Od ove organizacije očekujemo aktivniji pristup kako bi se olakšao protok turista i kako bi se usuglasile i što prije eliminirale posebne mjere koje ograničavaju oporavak turizma, u skladu s epidemiološkom situacijom'', zaključio je ministar Košarac.

Dvodnevnom summitu u Ateni prisustvuju predstavnici Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije UN-a. Na početku sastanka sudionike su pozdravili premijer Grčke Kirijakos Micotakis, ministar turizma Grčke i predsjedavajući UNWTO Komisije za Evropu Heri Teoharis, generalni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili i potpredsjednik Europske komisije Margaritis Skinas.

Domaćin 66. sastanka je Grčka, kao predsjedavajuća Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije UN-a u razdoblju 2019-2021.

Kopirati
Drag cursor here to close