Putovanja

Korona podigla cijenu osiguranja za 50 posto

"Provjerila sam cijene, čini mi se da je skupo, ali svakako bi me liječenje u stranoj zemlji bez osiguranja koštalo mnogo više", navela je ona.
Gospodarstvo / Turizam | 21. 04. 2021. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani BiH koji odluče da ove godine prije odlaska u strane zemlje uplate putno zdravstveno osiguranje morat će da izdvoje nešto više novca jer je ono u periodu pandemije poskupjelo skoro 50 posto. 

Naime, većina osiguravajućih kuća je u ponudu putnog zdravstvenog osiguranja uvela i liječenje od kovida-19, ali u tom slučaju građani osiguranje plaćaju skoro duplo više.

U Udruženju turističkih agencija BiH (UTA BiH) su za "Nezavisne" rekli da je ovo osiguranje skuplje za oko 50 posto u odnosu na osnovnu premiju zbog uvođenja covid osiguranja.

"Građani mogu uzeti ovo skuplje osiguranje, ali također mogu uzeti i osnovno putno zdravstveno osiguranje, s tim da bi tada mogli biti u problemu ukoliko se na putovanju zaraze virusom korona", rekao je Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH (UTA BiH).

Dodao je da je važno napomenuti da osiguravajuće kuće pokrivaju sve troškove liječenja od covida-19 do 10.000 KM.

Istaknuo je da će u većini osiguravajućih kuća u BiH osnovno putno zdravstveno osiguranje za jednu osobu koja će u inozemstvu da provede sedam dana koštati oko 10 KM, dok s pokrivenim liječenjem od covida-19 košta oko 15 KM.

"Osiguravajuće kuće su u vrijeme pandemije obustavile osiguranje od otkaza turističkim agencijama", kazao je Bibanović za "Nezavisne".

U jednoj osiguravajućoj kući u Sarajevu su za "Nezavisne" rekli da osiguranje s uključenim covidom košta 1,50 KM po danu za jednu osobu, a važi za prostor cijene Europe, dok cijena osnovnog putnog zdravstvenog osiguranja iznosi 1,35 KM. "S tim da se ovo osiguranje može maksimalno uplatiti na 30 dana", naveli su.

To znači da jedna osoba koja, na primjer, želi da provede sedam dana na ljetovanju u Hrvatskoj mora da uplati 10,50 KM, a u ovu cijenu je uključeno i liječenje od covida-19.

Dodali su da je cijena duplo viša za osobe starije od 60 godine, pa za jedan dan moraju uplatiti tri KM.

Banjalučanin Rade K. je rekao da je ranije prije svakog putovanja u inozemstvo za sebe i obitelj uplaćivao putno zdravstveno osiguranje, te da planira isto uzeti i ovog ljeta.

"Ranije sam to radio preventivno kako bih zaštitio sebe i svoju obitelj, posebno jer sam putovao s djecom. Nakon pojave pandemije rado ću platiti malo više kako bi moja obitelj zdravstveno bila osigurana i ako se slučajno zarazimo virusom korona", naveo je ovaj Banjalučanin.

Suzana P. iz Prijedora je navela da prethodne godine nije putovala u inozemstvo, ali da ove godine planira ljetovanje provesti na moru, te da je razmatrala da uzme osiguranje, ali da joj se čini da je cijena previsoka.

"Provjerila sam cijene, čini mi se da je skupo, ali svakako bi me liječenje u stranoj zemlji bez osiguranja koštalo mnogo više", navela je ona, javljaju Nezavisne novine. 

Kopirati
Drag cursor here to close