Turska

Istanbul: Turizam živi uprkos pandemiji COVID-19

Stotine zrakoplova svakodnevno slijeću na sva tri istanbulska aerodroma iz brojnih svjetskih gradova, grupe turista iz mnogih zemalja strpljivo u redovima, uz poštivanje epidemiološke situacije...
Gospodarstvo / Turizam | 04. 12. 2020. u 21:15 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa pogodila je i Tursku, posebno turistički sektor. Ipak turizam nije zaustavljen što potvrđuje situacija u Istanbulu, jednom od najmnogoljudniji gradova na svijetu, prenosi Anadolija.

Stotine zrakoplova svakodnevno slijeću na sva tri istanbulska aerodroma iz brojnih svjetskih gradova, grupe turista iz mnogih zemalja strpljivo u redovima, uz poštivanje epidemiološke situacije, čekaju pred nekom od impozantnih kulturno-povijesnih građevina, koje svjedoče o burnoj prošlosti ove zemlje, a istovremeno brodske ture grupa turista cijeli dan kruže Bosforom. Naravno, znatno rijeđe, nego prije izbijanje pandemije COVID-19.

U to se uvjerila i grupa predstavnika medija iz Bosne i Hercegovine, koja na poziv i u organizaciji Turske agencije za promociju i razvoj turizma boravi u Istanbulu.

Epidemiološka situacija u Turskoj je složena kao i u zemljama širom svijeta. Prema posljednjim službenim podacima, koje prenose turski mediji, u četvrtak je za 24 sata obavljeno testiranje 187.518 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 32.381 osobe.

Od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je još 187 osoba, a ukupno je do sada u ovoj zemlji od posljedica koronavirusa umrlo 14.316 osoba. Ujedno, od bolesti se oporavilo 4.190 osoba, čime je ukupan broj oporavljenih povećan na 418.331.

Foto: Anadolija /  Istanbul: Turizam živi uprkos pandemiji COVID-19

Početkom ovog tjedna, zbog pogoršane situacije, kako bi pojačale mjere protiv drugog vala pandemije COVID-19, vlasti su uvele nova ograničenja, uključujući policijski sat za radne dane i vikend. Također, svim mlađima od 20 godina, kao i starijima od 65 zabranjeno je korištenje javnog prijevoza.

Treba istaknuti kako se ove mjere odnose samo na domaće stanovništvo, odnosno strancima i turistima tijekom 24 sata nije ograničeno kretanje. Svi ugostiteljski objekti su zatvoreni, restorani rade ograničeno sa mogućnošću dostave, trgovačke i druge radnje su također otvorene. Većina hotela je otvorena i pruža usluge ograničenom broju gostiju, uz striktno poštivanje svih epidemioloških mjera.

Tijekom dana na ulicama je primjetan i veliki broj ljudi, posebno mladih. Turci su tradicionalno gostoljubivi i veoma susretljivi, otvoreni za dijalog kako bi pružili strancima eventualnu pomoć i informaciju. I pored krize, među stanovnicima je primjetan optimizam.
Turske vlasti su još sredinom godine održale konsultacije sa predstavnicima država iz kojih kojih najviše dolazi turista u Tursku kako bi pomogle turistima i turističkom sektoru u sklopu prakse održavanja "sigurnog turizma" te uvođenju mjera za turiste od zrakoplova do aerodroma, i od vozila za transfer putnika do hotela kako bi se osigurala njihova zaštiti.

U vrijeme pandemije od 1. srpnja je pripremljen i poseban paket osiguranja, koji obuhvata i COVID-19, za sve strane državljane, kako bi se eventualno pokrili troškovi njihova boravka, odnosno liječenja u slučaju zaraze.

Turska je prva zemlja u Europi koja je napravila sustav certificiranja sigurnog turizma. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, a uz koordinaciju s realnim sektorom, "certificiranje sigurnog turizma" ima za cilj obuhvatiti sigurnosne mjere od prijevoza do boravka, od radnika pa do gostiju.

Agencija ima za cilj promociju, razvoj, otkrivanje materijalnih i nematerijalnih prirodnih, kulturoloških i historijskih bogatstava, kao i poboljšanje kvaliteta u sektoru pružanja usluga. U okviru strategije i politike, određene od strane Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, agencija vrši aktivnosti promocije, razvoja te otkrivanja novih turističkih atrakcija.

Kopirati
Drag cursor here to close