Njemačka, Češka, Slovenija...

Hrvatska: Turizam ostvario promet iznad očekivanja

Brnjac je istaknula kako u ostvarenju turističkog prometa na vrhuncu sezone u srpnju i kolovozu prednjači Istarska županija, zatim Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija.
Gospodarstvo / Turizam | 11. 09. 2020. u 13:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč najcrnjem scenariju da će turistički promet u Hrvatskoj zbog pandemije Covid-19 pasti za preko 75 posto, vodeći ljudi hrvatskog turizma kazali su kako se turizam pokazao kao žilava gospodarska grana, tako da je ipak ostvareno oko 50 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prilikom predstavljanja stanja turizma od početka godine uslijed pandemije Covid-19, hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ocijenila je kako je hrvatski turistički sektor bio dobro pripremljen na izvanredno stanje u kojem se našao turizam kao jedna od pandemijom najpogođenijih grana gospodarstva.

Prva Istarska županija

Navela je kako je u odnosu na period od siječnja do kolovoza prošle godine Hrvatska ove godine u pandemiji Covid-19 ostvarila 41 posto dolazaka i 53 posto noćenja.

Od siječnja do kolovoza ove godine ostvareno je 6,8 milijuna dolazaka i 47,5 milijuna turističkih noćenja, što je 41, odnosno 53 posto ostvarenog prometa u Hrvatskoj u prošloj 2019. godini, koja je turistički bila rekordna za Hrvatsku.

Na samom vrhuncu sezone ostvaren je najveći turistički promet, u periodu od srpnja do kolovoza ostvareno je 5,2 milijuna dolazaka (54 posto u odnosu na prošlu godinu) i 39,8 milijuna noćenja (62 posto prošlogodišnje razine).

Brnjac je istaknula kako u ostvarenju turističkog prometa na vrhuncu sezone u srpnju i kolovozu prednjači Istarska županija, zatim Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija.

Hoteli su na 40 posto prošlogodišnjeg prometa, kampovi na 57 posto, u objektima na domaćinstvu i u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) 66 posto prošlogodišnjeg prometa, a najviše udjela u dolascima i noćenjima tijekom vrhunca sezone ostvareno je u nautičkom charteru, odnosno 70 posto prometa iz 2019. godine.

Nijemci najbrojniji

''Donesene su mjere, postupno su otvorene granice, omogućen je dolazak turista i zato imamo dobre rezultate. Predviđao se pad od preko 70 posto, ali ipak je drugačije", kazala je ministrica Brnjac.

Uz domaće tržište, najviše je prometa ostvareno iz emitivnih tržišta Njemačke, Slovenije, Češke i Poljske, kazala je Brnjac.

Predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Staničić rekao je da se u Hrvatskoj još uvijek odmara 200.000 turista

Iznajmljivači na sjevernom Jadranu zadovoljniji su od onih na srednjem i južnom, a najveći pad prometa zabilježili su iznajmljivači objekata koji se nalaze u urbanim cjelinama.

''Najbrojniji gosti bili su nam Nijemci pa domaći turisti, što je posljedica, osim situacije s pandemijom, kampanja koje smo provodili na domaćem tržištu'', kazao je Staničić.

Dodao je kako su domaći turisti premašili udio od 20 posto u odnosu na ranije godine kada je njihov udio iznosio oko 12 posto.

Najavljeno je kako će Hrvatska vlada u suradnji s turističkim udrugama raditi na očuvanju radnih mjesta u ovom sektoru te na razvoju održivog turizma uz kampanje na ključnim emitivnim tržištima za Hrvatsku, iako je sljedeća turistička godina još uvijek neizvjesna.

Kopirati
Drag cursor here to close