Posjet općini Ravno

Herceg i Jović o potpori Vjetrenici za ulazak na UNESCO-vu listu svjetske baštine

Posjet je započeo sastankom s Andrijom Šimunovićem, načelnikom Općine, Ružicom Skaramuca, predsjednicom Općinskog vijeća i Stanom Burić, zastupnicom u Skupštini HNŽ koji su izaslanstvo upoznali s aktualnim stanjem u općini.
Gospodarstvo / Turizam | 03. 11. 2020. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović utorak su boravili u radnom posjetu općini Ravno.

Posjet je započeo sastankom s Andrijom Šimunovićem, načelnikom Općine, Ružicom Skaramuca, predsjednicom Općinskog vijeća i Stanom Burić, zastupnicom u Skupštini HNŽ koji su izaslanstvo upoznali s aktualnim stanjem i izazovima s kojima se općina i njezini žitelji suočavaju, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Načelnik Šimunović zahvalio je predsjedniku Hercegu i Vladi na razumijevanju i potpori brojnim projektima koji se zajednički implementiraju na području općine.

Razgovarano je o potpori Vjetrenici za ulazak na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Značaj za ulazak na listu dobara svjetske baštine ogleda se u očuvanju biodiverziteta određenih područja, uključujući ugrožene vrste izvanredne vrijednosti za znanost ili očuvanje života, te jačanje kapaciteta turističkih odredišta, što je od izuzetna značaja za bosanskohercegovačke dragulje prirodnog naslijeđa kao što je Vjetrenica, složili su se sugvornici.

"Svjedoci smo kako se Ravno posljednjih godina sve više razvija. To je plod sustavnog rada općinske uprave na čelu s načelnikom te potpore županijskih institucija, ali i Ravnjana koji se vraćaju rodnomu kraju i pokušavaju pomoći njegovu razvitku. Uz poljoprivredu Popova polja, čiji razvitak želimo snažno poduprijeti i ubrzati, također želimo poduprijeti i razvitak turizma koji u Ravnom živi kroz špilju Vjetrenicu i turističke projekte, od kojih posebno značajnim držim one vezane za uskotračnu 'Ćirinu' prugu. Također, bolja prometna povezanost i očuvan okoliš, uz postojeće resurse jamac su da će Ravno, iako najmlađa, i u buduće biti jedna od najpoduzetnijih jedinica lokalne uprave u našoj županiji", kazao je Herceg.

Dodao je i to kako će općinsko čelništvo imati i dalje potporu Vlade HNŽ-a za sve aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvaliteta življenja na tom području.

Nakon susreta u Općini, izaslanstvo je u pratnji općinskog čelništva obišlo stambeno-poslovnu zgradu koja je izgrađena s ciljem demografskog oporavka, gospodarskog razvitka, te napretka lokalne zajednice. Osim stambene namjene, planirana je i poslovna namjena za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Crvenog križa i različnih udruga koje djeluju u općini.

"Uvidjeli smo kako je potrebno učiniti više na stimuliranju dolaska sposobnih mladih ljudi, koji će raditi u različnim institucijama na području općine. Budući da su stručnjaci određenih profila pokazali zanimanje za dolazak u Ravno uz uvjet osiguranja smještaja, odlučili smo izgraditi ovaj poslovno-stambeni objekt, te privremeno dati na korištenje stanove onima koji su došli raditi u općinu, a nemaju gdje stanovati. Općina je osigurala zemljište za gradnju, sve potrebne dozvole, infrastrukturu te financijska sredstva koja smo udružili sa Središnjim uredom za Hrvate izvan RH", kazao je načelnik Šimunović.

Herceg je kazao kako se nada da će novi projekti doprinijeti još bolje uvijete za život u Ravnom.

"Uvjeren sam u to kako će vjera u čovjeka i predan rad svih Ravnjana, na čelu s načelnikom i njegovim suradnicima, županijskim i drugim razinama vlasti, uroditi istim plodovima i novim projektima doprinijeti stvaranju još boljih uvjeta za život u Ravnom. S tim ciljem, Vlada HNŽ-a dala je suglasnost za prekategoriziranje ceste Dračevo – Hutovo – Ravno - međunarodni granični prijelaz Trebimlja, te je Planom i programom Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza HNŽ osigurala sredstva u iznosu 1.005.487,75 maraka za razvoj cestovne infrastrukture na području općine Ravno", podsjetio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close