Put, putujem

Gdje državljani BiH mogu putovati tijekom blagdana?

Većina europskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gdje je moguće putovati, svakodnevno se mijenjaju pravila.
Gospodarstvo / Turizam | 21. 12. 2021. u 07:09 Bljesak.info
Evropa skoro potpuno zaključana za turistička putovanja za treće zemlje

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa je skoro potpuno zaključana za turistička putovanja za treće zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Gdje naši građani imaju mogućnost putovanja za predstojeće blagdane, kakva je zainteresiranost, ali i koja je opasnost od putovanja u inozemstvo, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju?

Većina europskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gdje je moguće putovati, svakodnevno se mijenjaju pravila.

“Tražili su PCR test, sad ne znam kakvo će stanje biti kad se budem vraćao, stalno se nešto mijenja". Govori Željko Trišić stanovnik iz Švicarske.

Turističke agencije nude novogodišnje aranžmane pretežno za zemlje bivše Jugoslavije. U ponudi su i putovanja na neke dalje destinacije, poput Dubaija, Maldiva i bližeg nam Istanbula, gdje je dozvoljen boravak turista uz dokaz o cijepljenju ili PCR test, javlja BHRT.

"Europa je zatvorena za bilo kakve događaje, jer je stanje tamo opet dosta ozbiljno tako da ne primaju turiste ni individualno, a kamoli organizirano, pa baš morati imati debeo razlog da navedete ako putujete uz priložene dokaze", govori Vanja Savić, turistička agencija u Banjoj Luci

Bilo koji da je razlog putovanja, dodatne mjere opreza su neophodne uz sve poznate epidemiološke zbog novog soja koji se brže širi od trenutnog delta.

"Povećan oprez i za boravak na otvorenom ako putujete, obvezna distanca i na otvorenom, a ako je to nemoguće obvezna maska", objašnjava dr. Kosana Stanetić, načelnica Službe obiteljske medicine DZ Banja Luka

Dok epidemiolozi nisu i neće predlagati zaključavanje i u BiH zbog novog soja, imunolozi smatraju da je neophodna veća kontrola na granicama.

Prije putovanja dobro se informirajte o pravilima ulaska u neku zemlju. Te informacije možete pronaći na sajtu našeg Ministarstva sigurnosti, gdje jednostavno ukucate zemlju u koju putujete, pa je tako moguće provjeriti točne informacije. Ili se možete informirati i na službenim sajtovima  Ministasrtva za vanjske poslove zemlje u koju idete.

 

Kopirati
Drag cursor here to close