Vraćanje u staro normalno

Europski turizam će se oporaviti tek 2024. godine

Prva na listi zamalja s najmanjim padom noćenja stranih turista (30 posto) je Austrija
Gospodarstvo / Turizam | 11. 11. 2020. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europu je u prvih osam mjeseci posjetilo 68 posto manje međunarodnih turista nego u istom lanjskom razdoblju, dok se u cijeloj 2020. godini, zbog novog vala pandemije i "zatvaranja", očekuje pad tih dolazaka od 60 posto, a vraćanje obujma putovanja na razinu prije pandemije predviđa se do 2024. godine.

To se ističe u novom izvještaju Europske komisije za putovanja (ETC - European Travel Commission), pod nazivom "Europski turizam 2020 - trendovi i izgledi", u kojem se napominje  da novi valovi pandemije, "zaključavanja" zemalja, pad povjerenja potrošača i ekonomska recesija i dalje umanjuju izglede europskog turizma za oporavak, prenosi Hina.

Za razliku od povratka ukupnog pretpandemijskog obujma putovanja do 2024. godine, nešto optimističnija predviđanja u tom izvještaju odnose se na domaća putovanja - unutar Europe i njenih pojedinih zemalja - koja bi se vjerojatno trebala brže vratiti, odnosno dosegnuti nivo iz 2019. u 2022. i 2023. godini.

U izvještaju se upozorava da su "udari" pandemije korona virusa na turizam u Europi "gotovo bez presedana i u opsegu i u trajanju", jer sve europske destinacije imaju pad dolazaka turista iznad 50 posto.

Cipar i Crna Gora su u najtežoj situaciji, s padom dolazaka turista od 85, odnosno 84 posto, što se pripisuje njihovoj većoj ovisnosti o stranim turistima.

Slijedi Rumunjska, u kojoj su međunarodni turistički dolasci pali za 80 posto, dok je relativno manji pad zabilježila Turska, 77 posto, ali uz naznaku da će se njen turizam također tromo oporavljati, zbog velikog oslanjanja na turiste s dalekih tržišta.

U grupi zemalja s padom dolazaka stranih turista iznad 70 posto ove su godine i Portugal te Srbija, s minusima od po 74 posto, a lošiji učinak je i kod otočnih odredišta, Islanda i Malte s minusima od 71 posto, što se objašnjava njihovim geografskim položajem i strogim graničnim ograničenjima.

Hrvatska je u tom izvještaju po podacima za prvih osam, odnosno devet mjeseci na svim listama među prvih pet-šest zemalja s najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista.

Tako je za prvih osam, odnosno devet mjesečna šestom mjestu u Europi, s oko 50 posto manje noćenja stranih turista u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Prva na listi zamalja s najmanjim padom noćenja stranih turista (30 posto) je Austrija, koja je, objašnjava se, početkom godine privukla mnogo turista u vrijeme skijanja i zimskih odmora.

Od Hrvatske tek nešto manji pad noćenja stranih turista, blizu 50 posto, zabilježile su još Danska, Njemačka, Litvanija i Monako, dok je u takozvanoj ljetnoj izvedbi hrvatski turizam na još boljem, četvrtom mjestu, iza opet prve Austrije, zatim Belgije i Bugarske.

Kopirati
Drag cursor here to close