Ima nade

Duraković o mostarskom turizmu: Važno je sačuvati domaće goste

"Turizam je budućnost, grana gospodarstva u koju moramo svi da ulažemo."
Gospodarstvo / Turizam | 26. 05. 2021. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od godinu dana života s pandemijom je iza nas. Turizam je samo jedna od grana koje su možda i najviše pogođene. Zatvorene radnje, manji broj turista na ulicama Mostara, pogotovo u staroj gradskoj jezgri, donedavno su bile svakodnevica. Mostar posljednjih dana ponovo bilježi organizirane posjete stranih turista.

Ima nade

Mensud Duraković, voditelj Odjela turističke zajednice Mostar navodi da od početka pandemije nisu gubili nadu jer znaju koliko su poželjna turistička destinacija.

"Zadnja dva vikenda su nam vratila nadu da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali prije godinu i po. Mostar je po puno nekih svjetskih ispitivanja bio jedna od najpoželjnijih, ako ne i najpoželjnija, destinacija u čitavoj Europi. U tom nekom zamahu nas je sve ovo prekinulo. Međutim nismo prestali raditi, nastavili smo sa promocijom našeg grada, HNŽ-a, čitave države BiH i prvo osluškivanje koje imamo sa posjetiteljima daju nam nadu da smo na dobrom putu i da ćemo ponovo turizam postaviti na prvo mjesto, kao vodeću granu gospodarstva HNŽ-a, pa i čitave BiH."

Ističe da je pandemija najteže pogodila ugostitelje, radnike i vlasnike radnji.

"Uspjeli su da prežive, da sačuvaju taj zdravi duh i da sa još više elana krenu u promociju turizma. Naši gosti uvijek kažu da ih najviše oduševljava Mostarac, čovjek, domaćin koji zna šta je turizam, zna šta je dobrodošlica i koji su taj duh sačuvali i u ovo vrijeme pandemije. Puno je novih projekata, novih investicija, puno je nekih kockica u mozaiku turističke ponude HNŽ-a koje pokazuju da smo na dobrom putu i već daju prve rezultate. Prije svega mislim na projekt Hercegovina na vodi koji podrazumijeva kućice za izdavanje obogaćene bazenima, a posebno je primjetno da se Hercegovina vraća na svoje rijeke."

Budućnost

Kako kaže, jako je bitno sačuvati domaće goste, posebno u ovo vrijeme kada su otežani prelasci granica.

"Ovo vrijeme me je naučilo da treba vjerovati mladim ljudima. Oni su puno želje za radom i znanja. Mislim da je turizam na dobrim osnovama i da će se sigurno pokazati jedna ekspanzija turizma. Mi smo jako bogata zemlja, a najviše smo bogati mladim i pametnim ljudima."

Duraković ističe da ih posebno raduje šarolikost gostiju koji dolaze iz cijele Europe, pa i svijeta.

"Turizam je budućnost, grana gospodarstva u koju moramo svi da ulažemo."

O komunikaciji između javnog i realnog sektora kaže:

"Volio bih da imaju više sluha za nas, za ono što se događa na terenu. Raznorazni projekti i odluke su bili u suprotnosti sa stvarnim stanjem na terenu. Mislim da nismo u situaciji da uslovljavamo dolaske u BiH i svakako se mora poboljšati suradnja između ova dva sektora."

Za kraj je najavio da Turistička zajednica ulaže u područje Ramei rekao da će to uskoro biti jedno od mjesta koje će se vrlo često spominjati, javlja Federalna

Kopirati
Drag cursor here to close