Samo dođite...

Crna Gora otvorila granice Rusima, pokušava spasiti turističku sezonu

Vlada je uvažila zahtjeve turističkih radnika i državljanima Rusije i Azerbejdžana dopustila ulazak u Crnu Goru, a da pritom ne moraju ispunjavati nikakve posebne uvjete, poput negativnog testa na koronu ili obvezne samoizolacije.
Gospodarstvo / Turizam | 04. 08. 2020. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora je u utorak otvorila svoje granice za državljane Ruske Federacije i Azerbejdžana kako bi pomogla svoju turističku djelatnost koja ove godine zbog koronakrize bilježi ogromne gubitke.

Vlada je uvažila zahtjeve turističkih radnika i državljanima Rusije i Azerbejdžana dopustila ulazak u Crnu Goru, a da pritom ne moraju ispunjavati nikakve posebne uvjete, poput negativnog testa na koronu ili obvezne samoizolacije.

Takozvani ''operativni stožer za turističku privredu'' iste uvjete za ulazak u Crnu Goru zatražio je i za stanovnike država Zapadnog Balkana, no crnogorska vlada tu odluku će donijeti tek nakon što dobije mišljenje zdravstvenih vlasti o epidemiološkom riziku koji bi nastao otvaranjem granica za države regije.

Sagledavajući epidemiološku situaciju u državama okruženja, i naročito pouzdanost i relevantnost dostupnih podataka, kao i potrebe turističke privrede i nacionalne interese Crne Gore, ocijenjeno je da nema smetnji za liberalizaciju ulaska ruskih i azerbejdžanskih državljana, dok je odluka o državljanima iz zemalja okruženja prolongirana dok Institut za javno zdravlje ne dostavi procjenu epidemiološkog rizika po Crnu Goru i to za svaku državu pojedinačno, priopćeno je iz crnogorske vlade.

Turistički promet u Crnoj Gori ovog ljeta je manji je za 90 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, priznaje direktorica crnogorske Turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, ali ona vjeruje da omogućavanje dolazaka turista iz Rusije i Azerbejdžana, uz skoru uspostavu zračnog prometa, može pokrenuti turistički promet s tih tržišta i ublažiti posljedice po turističko gospodarstvo.

''Naše granice su otvorene, a vjerujem da će se uskoro uspostaviti promet, a onda u kolovozu i rujnu možemo očekivati određeni turistički promet s tog tržišta i neko ublažavanje svih ovih posljedica'', rekla je Radak Kukavičić za RTCG podsjećajući da u kolovozu i rujnu 2019. Crna Gora zabilježila milijun i pol noćenja turista iz Rusije, prenosi Hina.

Crna Gora posljednjih sedam dana bilježi pad broja aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, što je posljedica sve manjeg broja novooboljelih i rasta broja izliječenih. U toj zemlji virusom covid-19 trenutno su zaražena 1562 pacijenta, a izliječilo se njih 1372. U drugom valu koji je počeo sredinom lipnja od koronavirusa preminule su 43 osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close