Promo

Ždrepčeva Krv za savršeni Bambus

Gospodarstvo / Promo | 08. 12. 2015. u 09:33 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bambus – biljka. Da, ali nećemo o tome.
Bambus – sudar autobusa. Hm, da, stari fol, ali nećemo ni o tome.
Bambus – koktel! E, o tome ćemo pričati.
Iako kažu da ga najviše vole žene, ni muškarcima nije mrzak.

Bambus je u osnovi mješavina crnog vina i cole u raznim omjerima.
U raznim dijelovima svijeta bambus ima razne nazive kao što su naprimjer u Španiji calimocho, u Mađarskoj vadász, u Češkoj houba, a u Njemačkoj Korea. Čileanci ga zovu jote, Rumuni motorina, a u Mozambiku i Južnoj Africi se naziva Catemba.
Navodno je Bambus nastao u Španiji 1972. godine, u baskijskom mjestu Algorta. Kao što se uglavnom može pretpostaviti, priča ide ovako – tokom lokalne fešte na jednom su štandu ustanovili kako su nabavili pomalo ukiseljeno vino. Kako bi mu popravili okus, odlučeno je, naravno, da se (po)miješa s nečim, a prvo što je bilo „pri ruci“ bila je cola. S obzirom da se mješavina dopala gostima, piće su imenovali prema nadimcima dvojice „majstora“ koji su to (po)miješali. Jedan je bio Kalimero (kao lik iz crtića), a drugi Motxo, a piće su prozvali Kalimotxo (calimocho). I naravno ova se mješavina, nakon početne popularnosti, proširila diljem svijeta. Koliko u svemu ovome zaista ime istine, ostavljamo svakome da sam prosudi.

Bambus se lako i brzo priprema. Uzmite highball čašu i u nju stavite malo leda, zatim napunite pola čaše s crnim vinom, a potom napunite drugu polovicu s colom. Mnogi vole i omjer 2/3 crnog vina, a 1/3 cole. Uglavnom, po želji.
Bambus se uvijek servira hladan.

I da, vrhunski Bambus napravite od vina Ždrepčeva krv i Sinalco cole.
Vinarija Čoka i ove godine, tradicionalno pred Novogodišnje praznike, želi da nagradi svoje vjerne potrošače. Tokom mjeseca decembra za Vas smo spremili posebnu akciju.
U svom najbližem super marketu potražite naše ljubazne hostese koje će Vam uz kupovinu dvije flaše vina Ždrepčeva krv, pokloniti gratis veliku Sinalco colu.
Napravite svoj savršeni Bambus i uživajte !

Živjeli!

Kopirati
Drag cursor here to close