Veliki ekološki projekt

"Zajedno za čiste vode BiH” najavljuje nove akcije čišćenja voda

Gospodarstvo / Promo | 22. 11. 2016. u 14:06 Agencije
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki ekološki projekt, koji se već treću godinu održava pod sloganom “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine”, nakon niza uspješnih akcija nastavlja s čišćenjem voda na pet novih lokacija diljem države.

U organizaciji kompanija Henkel, Bingo i Eko život održan je cijeli niz ekoloških akcija u suradnji s lokalnim ronilačkim klubovima, a ove godine u projekt se uključio ronilački klub Bosna, koji će biti zadužen za provedbu čišćenja voda. Akcija, u koju se mogu uključiti svi građani kupnjom Persil, Silan i Somat proizvoda, započela je u Bingo trgovinama i trajaće do 31. prosinca.

Projekat od velikog društvenog značaja pokrenut je koncem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenosti rijeka u Bosni i Hercegovini i potaknulo javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša. Ove godine cilj je projekta organizovati akcije čišćenja voda na čak pet lokacija: Konjic - Boračko jezero, Tuzla - jezero Šićki kop, Prozor- Ramsko jezero, Jajce - Malo Plivsko jezero i dio korita rijeke Drine u Bijeljini.

„Zahvaljujući našim dosadašnjim aktivnostima, mi ronioci smo jako dobro upoznati sa stvarnom situacijom koja se krije ispod površine naših voda. Moram istaknuti da smo izuzetno ponosni što je ronilački klub Bosna dio ove lijepe priče koja za cilj ima svima nama osigurati čišći i zdraviji okoliš. Zahvalan sam organizatorima, Henkelu, Bingu i Eko životu na podršci, a u proljeće sljedeće godine, kad otopli i kad vremenski uslovi to dopuste, naši ronioci će zaroniti na pet lokacija kako bismo pokazali zašto je ovaj projekat bitan i koji su konkretni rezultati. Vjerujemo u uspjeh ove akcije”, izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna.
Sad već tradicionalni ekološki projekt dio je kontinuiranih napora kompanije Henkel s ciljem podizanja svijesti o održivom ponašanju.

“Naša je želja ovim projektom ostvariti dugoročnu suradnju s našim partnerima s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja čistoće naših rijeka. U dvije godine održali smo cijeli niz akcija i posjetili puno lokacija, ali možemo reći da je to samo početak. Trudimo se iz godine u godinu ostvariti što bolje rezultate kako bismo vlastitim primjerom pokazali koliko je bitno voditi računa o čistoći naših voda. Zahvalni smo svim našim partnerima na odličnoj saradnji i svim našim kupcima koji nas podržavaju već treću godinu zaredom”, izjavio je Admir Suljević, key account manager Henkela.

U projekat se mogu uključiti svi posjetioci trgovačkog lanca Bingo koji do 31. prosinca kupovinom Persil, Silan i Somat proizvoda pomažu akcijama čišćenja voda Bosne i Hercegovine. „Kako već treću godinu zaredom sprovodimo ovu aktivnost, mogu izraziti naše zadovoljstvo i rezultatima od prethodnih godina. Cilj kampanje jeste podizanje svijesti o ekološki prihvatljivim proizvodima i poboljšanju kvalitete života, kroz očuvanje okoliša. Za sve treba vrijeme, pa i za ovaj proces. Sam čin čišćenja voda u proljeće koje radimo sa ronilačkim klubom i Eko životom ukazuje na drugi dio problema, a koji se tiče same kulture življenja, obzirom da se svake godine izvuče značajna količina otpada, koja govori da je svijest o očuvanju okoliša na niskom nivou“, izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga Binga.

Kako bi sav otpad izronjen iz rijeka bio zbrinut na primjeren način, pobrinut će se društvo Eko život. „Želim da izrazim posebno zadovoljstvo što kompanija Eko život već treću godinu za redom nastavlja odličnu suradnju započetu sa inicijatorima projekta kompanijom Henkel i partnerom kompanijom Bingo i ronilačkim klubom Bosna i što nastavljamo u kreiranju najbolje ekološke priče. Kao i do sada Eko život će preko svojih servisera obezbijediti da se otpad koji se izvadi iz naših voda zbrine na propisan način. Drago nam je što svojim angažmanom doprinosimo podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša i čistoći naših rijeka, a sve u cilju kako bi nam Bosna i Hercegovina bila čišća i ljepša“, kazala je Vedrana Biberović, projekt menadžer Eko život d.o.o.

Akcije čišćenja voda u sklopu projekta “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” biće realizirane u prvoj polovici 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close