Globalna važnost

Voda Leda obilježava Svjetski dan voda

Brojni su šumski izvori, ali i rijeke koje su u dijelovima svojih tokova, posebno onim koji idu kroz šumu, nezagađene i pitke
Gospodarstvo / Promo | 22. 03. 2019. u 08:00 Sponzorirani članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode.

Oko 70 % površine Zemlje zauzima voda, ali od toga veći dio nije za piće. Procjenjuje se da je samo 1% slatke vode od ukupne količine vode moguće koristiti za potrebe čovječanstva. U svijetu čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta.

Bosna i Hercegovina ima sreću da pitke vode ima i više nego dovoljno. Brojni su šumski izvori, ali i rijeke koje su u dijelovima svojih tokova, posebno onim koji idu kroz šumu, nezagađene i pitke.

Jedan od takvih izvora, dragulja iz prirode je i Vrelo Borak, mjesto odakle se crpi voda Leda.

Leda je voda izuzetne kvalitete koja već stoljećima putem rijeke Lištice pruža mogućnost zdravoga života stanovništu Širokog Brijega i šire okolice. Osnovana je 2007. godine i prvi je registrirani proizvođač prirodne izvorske vode u BiH.

Foto: Promo / Voda Leda

Da je Leda izuzetne kvalitete, o tome svjedoče mnogobrojne analize odgovarajućih instituta, voda koja po svojim karakteristikama spada u sam vrh kvalitete izvorskih voda, prepuna minerala i bioloških svojstava pogodnih za zdravlje i bolju vitalnost.

Usprkos svemu tome, pored ovakvog prirodnog dara kojeg nam je majka priroda darovala i ostalih prirodnih izvorskih voda u državi, BiH i dalje uvozi ogromne količine vode, iako je vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode.

BiH kao država bi trebala više brinuti o prirodnim izvorima vode, ali i o domaćim proizvođačima vode,  jer prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH je za 11 mjeseci  u 2017-oj godini uvezla 152,5 milijuna litara vode u vrijednosti od 133,07 milijuna KM. 

Ovakvi podaci su znak za uzbunu i zabrinjavajući, jer država se mora više pobrinuti da zaštiti prirodne izvore a iza njih i domaću proizvodnju. Također ovakvi podaci bi trebali probuditi i svijest građana, jer kupovinom domaćeg proizvoda sigurno neće pogriješiti, a svakom kupovinom domaćeg proizvoda pomažu  BiH ekonomiji.

Zato barem danas, na Svjetski dan voda moramo govoriti o ovim problemima, da napokon krenemo u zaštitu domaćeg proizvoda, zaštitu domaćih resursa kojih na svu sreću, imamo u izobilju.

Kopirati
Drag cursor here to close