„Pause. Rewind. Play. Retrospective time is on“

Uspješno završen prvi dan drugog BiH PMI Foruma

Učesnici BiH PMI Foruma imali su priliku poslušati nekoliko sjajnih predavača sa zanimljivim temama.
Gospodarstvo / Promo | 16. 04. 2021. u 09:09 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Pause. Rewind. Play. Retrospective time is on“ tema je drugog BiH PMI Foruma koji se ove godine održava u online formatu. Danas je uspješno završen prvi dan Foruma, u organizaciji BiH PMI Chaptera.

Učesnici BiH PMI Foruma imali su priliku poslušati nekoliko sjajnih predavača sa zanimljivim temama.

„Potpuno je drugačije okruženje u kojem održavamo ovogodišnji Forum, ne možemo reći da nam je drago što je tako, ali smo izuzetno ponosni da imamo divne sponzore i brojne učesnike.
Danas očekujemo puno zabave i iskusnih predavača od kojih svi možemo naučiti“, istakao je prije Foruma Vojislav Čeklić, predsjednik Upravnog odbora BiH PMI Chaptera.

"Čini mi se da se projektni menadžment polako profilira kao osnovna kompetencija, a ne kao do sada kada je to bila uglavnom nadogradnja na postojeće tehničke vještine. Morat ćemo se još više prilagođavati stalnim promjenama, a kako vidimo iz pandemije, i poremećajima. Ono što vidim kao pozitivno je što su kupci "odjednom" shvatili, a koliko vidim, projekt manadžment nije usamljen u tome, da se gomila sastanaka može napraviti i online, ne gubi se vrijeme na putovanja, iako imam dojam da sastanci znaju trajati duže i ima ih više", izjavio je Stanislav Strešnjak, regionalni PMI mentor za regiju Centralne Evrope.

Na pitanje šta su najveći izazovi u projektnom menadžmentu, uvažena Lysa Morrison, Keynote speaker BiH PMI Foruma, ističe: "Jedan od trenutno najvećih izazova u projektnom menadžmentu odnosi se na manjak komunikacije licem u lice jer sada veliki broj osoba radi od kuće. Temelj uspješnih projekata jeste odlična komunikacija, tako da moramo biti kreativni u iznalaženju načina kako da omogućimo ljudima da i dalje održavaju normalne veze kako bi se međusobno inspirisali i motivirali da obave posao na najbolji mogući način."
Tema Lysinog predavanja je bila: „Gledajući unatrag, što možemo naučiti o važnosti emocionalne inteligencije u upravljanju projektima i vodstvu“. Lysa posebno ističe važnost emocionalne inteligencije, jer, kako kaže: „Za vođenje uspješnog projekta na daljinu potrebne su nam ove vještine više nego ikad! Moramo biti svjesni vlastitih osjećaja i tendencija, kao i utjecaja koji to ima na druge. Bitno je pokazati brigu, povjerenje i empatiju, kao i, više nego ikad, efikasno upravljati interakcijama i odnosima s drugima ako želimo dobro obaviti posao.“

Prvi dan drugog BiH PMI Foruma okupio je više od 100 učesnika, među kojima je veliki broj svjetskih stručnjaka iz oblasti projektnog menadžmenta.

Lejla Vulović se u okviru svog predavanja pod nazivom: "Stvaranje kulture kontinuiranog usavršavanja s efektivnim agilnim retrospektivama" detaljnije osvrnula na temu ovogodišnjeg BiH PMI Foruma. "Ono što se desi u retrospektivi, treba tamo i da ostane, a mi treba da nastavimo dalje i uzmemo najbolje od naučenog", istakla je Lejla.

Kako ne bi sve ostalo samo na teoriji, pobrinuo se Emrah Özdemir, voditelj projekata iz Turske.
Održao je zanimljivu interaktivnu radionicu na temu: "Timovi sa visokim učinkom". Svi prisutni, podijeljeni u više projektnih timova u zasebnim online sobama, imali su priliku da aktivno učestvuju u kreiranju strateškog plana a koji su na kraju Emrahovog predavanja bili i prezentovani svim učesnicima.

Predavači su na sjajan način apsolvirali izazove na koje se uspjelo odgovoriti u prethodnom periodu i podijelili iskustva i uspješne priče.

BiH PMI Forum će u petak, 16. aprila 2021. ugostiti još nekoliko značajnih imena iz svijeta projekt menadžmenta koji će govoriti o svojim iskustvima u upravljanju projektima: Mersihu Lonić-Pašalić i Irfana Godinjaka, te renomirane voditelje projekata sa zavidnim iskustvom širom svijeta, Catalin-Teodora Dogaru iz Rumunije i Olivera F. Lehmanna iz Njemačke.

Učesnike očekuje i panel diskusija na temu: "PM Leadership | Nove vještine i stare vrijednosti: Usavršavanje za sada i budućnost".
U panel diskusiji učestvovat će: Anita Mahmić (Symphony), Naim Afgan (Zira) i Bojan Stanković (Prointer ITSS), a moderator diskusije je Adem Muminagić, član Upravnog odbora PMI BiH Chaptera.

Podršku ovogodišnjem BiH PMI Forumu pružile su kompanije Symphony kao Gold sponzor, kompanije ZIRA, Prointer ITSS kao i NBL Focus Formula kao Silver sponzori te kompanije Verso, Ping i Authority Partners kao Bronze sponzori, kao i druge kompanije koje su prijatelji ovogodišnjeg BiH PMI Foruma. Oficijelni partner konferencije je agencija FOR FIVE dma.

Sve informacije o BiH PMI Forumu dostupne su na službenoj web stranici konferencije https://forum.pmi.ba/. Vijesti o BiH PMI Forumu dostupne su i putem društvenih mreža: Facebook, Instagram i LinkedIn.

Kopirati
Drag cursor here to close