Taste the Feeling

U Coca-Colinom lanacu vrijednosti u Bosni i Hercegovini više od 14.000 kupaca

Doprinos zajednici svake od aktivnosti kompanije određuje se analizom lanca vrijednosti te kompanije.
Gospodarstvo / Promo | 30. 11. 2020. u 08:57 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Coca-Cola, kao jedna od najprepoznatljivijih robnih marki na svijetu, slavna po snažnom imidžu brenda i globalnom prisustvu, u svom portfoliju ima više od 500 brendova napitaka, u više od 200 zemalja svijeta. Stvaranje tako velikog i uspješnog brenda, koji postoji od 1886., iako sam napitak postoji još od ranije, zahtijeva i uspješno upravljanje lancem vrijednosti koji uključuje sve aktivnosti, počevši od pribavljanja sirovina iz različitih izvora do konačne prodaje, pa i razdoblja nakon prodaje.

Coca-Colu u Bosni i Hercegovini čine dvije kompanije: podružnica The Coca-Cola Company i Coca-Cola HBC B-H Sarajevo sa sjedištima u Sarajevu njen lanac vrijednosti čine direktni dobavljači i trgovinski partneri, te njihovi dobavljači. U Bosni i Hercegovini Coca-Cola danas surađuje s ukupno 513 dobavljača od čega je 381 lokalni dobavljač. Proizvodnja Coca-Cole HBC B-H odvija se u punionici u Sarajevu, dok se distribucija obavlja putem tri prodajno-distribucijska centra u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, kojima se uz prodajno-administrativni centar u Bihaću osigurava snabdjevenost svih dijelova Bosne i Hercegovine Coca-Colinim proizvodima. U Bosni i Hercegovini Coca-Cola surađuje i s više od 14.000 kupaca. Ono što je možda interesantno - Coca-Colini kupci nisu i njihovi krajnji potrošači, već su to kupci u smislu posrednika između same Coca-Cole i krajnjih potrošača.

Lanac vrijednosti je model koji se koristi za “raščlanjivanje” neke kompanije na njene strateški relevantne aktivnosti stvaranja vrijednosti, kako bi se procijenio doprinos svake te aktivnosti učinku kompanije i u industriji bezalkoholnih pića sadrži pet glavnih aktivnosti: ulaznu logistiku (dobavljače), operacije, odlaznu logistiku (kupce/potrošače), marketing i prodaju i usluge.

Koncept analize lanca vrijednosti predstavio profesor Michael E. Porter s Harvard Business School. Zahvaljujući ovom konceptu analize menadžeri mogu dobiti sliku o tome kako svaka faza u lancu vrijednosti dodaje vrijednosti proizvodu i shodno tome, optimiziraju taj lanac vrijednosti kako bi postigli bolje rezultate. Kako na globalnoj razini, tako u svakoj državi u kojoj Coca-Cola posluje, svoj lanac vrijednosti kreira tako da ova kompanija pruža maksimalan doprinos zajednici u kojoj posluje.

Coca-Cola je duboko integrirana u zajednicu u kojoj posluje. U Bosni i Hercegovini, uz moto “bosanskohercegovačka više nego što mislite” Coca-Cola proizvodi 107 milijuna litara bezalkoholnih pića godišnje, odnosno gotovo 90% bezalkoholnih pića iz Coca-Coline ponude proizvedeno je u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close