Sveučilište u Dubrovniku

Studiraj u međunarodnom okruženju!

Gospodarstvo / Promo | 10. 07. 2017. u 09:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se prve asocijacije na grad Dubrovnik odnose na turizam, kulturu i spomeničku baštinu, s koje god strane i na koji god način dođete u Grad koji se piše velikim slovom, ne možete mimoići natpis Dubrovnik – sveučilišni grad. A s godinama sve više i međunarodni studentski grad. Jer, Sveučilište u Dubrovniku sve više privlači strane studente. Zašto? Zato što smo od ove akademske godine pokrenuli Master Double Degree program iz područja marketinga sa Sveučilištem u Palermu, Italija, čime je omogućeno našim studentima provesti dio studija na partnerskoj instituciji i steći dvije diplome – i Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta u Palermu!

Između ostaloga, i zato što je svim studentima Sveučilišta osigurana je besplatna ulaznica za: kinopredstave, kazališne predstave, koncerte, izložbe, muzeje, za šetnju gradskim zidinama, neograničen broj puta. To im je omogućeno posjedovanjem kulturne iskaznice. Smatrate li pak da je Dubrovnik skup grad za studente, može se istaknuti da većina njih povremeno i privremeno radi uz studij; naime, nude se velike mogućnosti rada preko Studentskog centra, posebice u hotelijerstvu. Nažalost, Dubrovnik još uvijek nema studentski dom, ali bi njegova gradnja mogla početi uskoro, a očekivani završetak za dvije akademske godine. Bit će to moderan studentski dom koji će imati sve potrebne sadržaje za studente.

Dubrovačko sveučilište integrirano je, što znači da se sastoji od odjela, ne fakulteta. Osam je sveučilišnih odjela: Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Pomorski odjel, Odjel za elektrotehniku i računarstvo, Odjel za akvakulturu, Odjel za komunikologiju, Odjel za umjetnost i restauraciju, Odjel za humanističke studije (u osnivanju) i Odjel za stručne studije.

Sveučilište u Dubrovniku specifično je i po radu u malim skupinama čime je komunikacija s nastavnicima uvelike olakšana. Služba za profesionalnu orijentaciju i savjetovanje studenata intenzivno radi na povezivanju s tvrtkama radi obavljanja stručne prakse, pa se studenti mogu već tijekom studija susresti se s tržištem rada. Sve se češće dovode raznovrsni stručnjaci iz prakse, gospodarstvenici, i oni studentima prenose praktična znanja i vještine, te pobliže opisuju procese zapošljavanja u svojim tvrtkama (kako biti najbolji kandidat, što reći na intervjuu za posao i slično). Uz to, studentima Sveučilišta u Dubrovniku nudi se svake godine razmjena na temelju Erasmus+ programa, što znači da mogu semestar ili godinu provesti na nekome od europskih sveučilišta, a imaju i mogućnost stručne prakse u institucijama, tvrtkama, udrugama.

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju izvodi preddiplomske i diplomske studije Ekonomiju i Poslovnu ekonomiju (smjerovi: Marketing, Turizam, Međunarodna trgovina i IT menadžment); Pomorski odjel preddiplomske studije: Nautiku, Brodostrojarstvo i „Pomorske tehnologije jahta i marina te diplomski studij Pomorstvo. Na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo izvode se preddiplomski i diplomski studiji Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu i Primijenjeno/poslovno računarstvo, dok su na Odjelu za akvakulturu preddiplomski studij Akvakultura i diplomski studij Marikultura. Preddiplomski studij Mediji i kultura društva i diplomski studiji Mediji i Odnosi s javnostima izvode se na Odjelu za komunikologiju. Odjel za umjetnost i restauracija izvodi preddiplomski i diplomski studij Restauracija i konzervacija artefakata od drva, papira, tekstila, metala i keramike. Na Odjelu za stručne studije tri su preddiplomska studija Sestrinstvo, Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija i dislocirani studij u Pločama Financijski menadžment te specijalistički diplomski stručni studij Kliničko sestrinstvo i specijalistički diplomski stručni studij Financijski menadžment. Na Odjelu za humanističke studije (u osnivanju) preddiplomski sveučilišni studij Povijest Jadrana i Mediterana, jedini takav u Hrvatskoj. U akademskoj 2016./2017. godini na Sveučilištu u Dubrovniku izvodi se i jedan poslijediplomski specijalistički studij i sedam međusveučilišnih poslijediplomskih (doktorskih) studija.

Zaključno, poruka budućim studentima glasila bi: „Ako želiš živjeti u turističkome, kulturnom i studentskom gradu, dođi na Sveučilište u Dubrovnik! Studirajte u ambijentu koji će vam život i rad učiniti ugodnim uza sav napor koji izabrani studij iziskuje!“

Kopirati
Drag cursor here to close