Dr. Adnan Filipović

Roche je u BiH uradio 43 kliničke studije u devet medicinskih ustanova

"Zahvaljujući predanosti kompanije Roche da klinička ispitivanja dovede u našu zemlju, zdravstveni profesionalci i oboljeli od najtežih bolesti u nas imaju pristup najmodernijoj tehnologiji i inovativnim terapijama", kaže dr. Filipović.
Gospodarstvo / Promo | 15. 11. 2018. u 09:49 Sponzorirani članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ogromni napredak koji se u posljednjih nekoliko desetljeća dogodio u medicini pratila su mnogobrojna otkrića novih lijekova. Prije nego što jedan novi lijek bude dostupan velikom broju pacijenta u svakodnevnoj kliničkoj praksi, moraju se provesti klinička ispitivanja na manjem broju pacijenata da bi se utvrdila sigurnost i efikasnost tog novog lijeka. Klinička ispitivanja su tek posljednji korak u procesu razvoja novog lijeka koji u prosjeku traje 10 – 15 godina i košta nekoliko stotina milijuna eura.

U svijetu se trenutno provodi oko 200.000 kliničkih ispitivanja, najveći broj u razvijenim i bogatim zemljama. Pa tako se u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno provodi oko 100.000 kliničkih ispitivanja, a u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi po oko 20.000. S oko 60 aktivnih studija Bosna i Hercegovina se nalazi na dnu Europske ljestvice. Navedeni podatak je posebno alarmantan ako se zna da klinička ispitivanja predstavljaju direktna ulaganja u neku zemlju, osiguravaju radna mjesta za visokoobrazovane kadrove i čine uštede zdravstvenom sistemu na terapijskim i dijagnostičkim postupcima.

Da klinička ispitivanja donose benefit društvu u cijelosti tvrdi i dr. Adnan Filipović, direktor kompanije Roche koja provodi najveći broj kliničkih ispitivanja u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima, klinička ispitivanja pacijentima omogućavaju pristup najnovijim inovativnim terapijskim opcijama, ljekarima pružaju mogućnost za usvajanje novih znanja u primjeni novih terapijskih opcija, kao i razmjenu iskustava na lokalnom, regionalnom i svjetskom nivou, a zdravstvenim ustanovama u poboljšanju standarda njege oboljelih.

Tijekom 20 godina svojih aktivnosti, farmaceutska kompanija Roche je permanentno fokusirana na istraživanje i razvoj inovativnih dijagnostičkih i terapijskih rješenja koja poboljšavaju život pacijenata. Osim toga, smatramo da kroz podršku kliničkih istraživanja podržavamo razvoj zdravstvenog sistema. Roche je do sada u Bosni i Hercegovini proveo 43 klinička ispitivanja, u devet medicinskih ustanova, u kojima je sudjelovalo više od 1.000 pacijenta ”, ističe dr. Filipović. Dodaje i da pacijenti uključeni u klinička ispitivanja u našoj zemlji primaju isti tretman kao i pacijenti u kliničkim ispitivanjima u razvijenim zemljama, koji je siguran, etičan i povjerljiv.

„Ponosni smo da je i Bosna i Hercegovina na listi zemalja u kojima Roche sprovodi klinička ispitivanja. Zahvaljujući predanosti kompanije Roche da klinička ispitivanja dovede u našu zemlju, zdravstveni profesionalci i oboljeli od najtežih bolesti u Bosni i Hercegovini imaju pristup najmodernijoj tehnologiji i inovativnim terapijama“, kaže dr. Filipović.

Lijekovi ulaze u fazu kliničkih ispitivanja tek nakon što postoje dovoljno čvrsti dokazi da bi novi lijek mogao nadmašiti efikasnost postojećih lijekova ili biti sigurniji za primjenu. U tom trenutku još uvijek je riječ o lijekovima koji nisu registrirani, pa je lokalna regulative u ovoj oblasti, u skladu sa svjetskim principima dobre kliničke prakse, izrazito stroga i procedure rigorozne. Zbog svega toga, mnogim oboljelima su klinička ispitivanja i inovativni lijekovi koje kroz njih mogu dobiti jedina nada.

Kopirati
Drag cursor here to close