20.000 PREGLEDA

Program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju osnovnoškolaca u BiH Pokrenimo Zubomobil zajedno!

Gospodarstvo / Promo | 26. 05. 2017. u 13:01 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana u Bosni i Hercegovini završava kampanja Orbita kojom je cijela drušvena zajednica pomagala da se, u novoj školskoj godini, još jednom pokrene mobilna stomatološka stanica, popularni «Zubomobil». Na već tradicionalnom druženju s medijima u Sarajevu i Banja Luci su predstavljeni rezultati ovogodišnje kampanje i najavljeni planovi za jesen, kada «Zubomobil» ponovno kreće na put.

Zvanična statistika u BiH pokazuje da su nužni brži pomaci u slici ukupnog oralnog zdravlja, naročito kod djece predškolske i školske dobi. Upravo u toj osjetljivoj skupini Orbit je, prethodno konsultirajući stručnjake, pažljivo promatrajući oralne navike djece i imajući u vidu ukupnu kliničku sliku, prije tri godine odlučio da pokrene sveobuhvatnu kampanju čija je misija da osnovnoškolce u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu, oslobodi od straha od stomatologa i, uz zabavno-edukativni sadržaj, upozna sa važnošću oralne higijene i redovitih, preventivnih posjeta stomatologu.

«Zubomobil» je do sada posjetio i njegovi su stomatolozi i pedodonti u ovoj šarenoj mobilnoj stanici pregledali skoro 20.000 mališana u nekoliko desetina gradova u cijeloj zemlji, što je impresivan broj, naročito imajući na umu da je veliki dio ove djece baš u «Zubomobilu» po prvi put u životu sjeo u stomatološku stolicu.

«Izuzetno nam je važna edukativna komponenta ovog projekta», kaže Darja Šušteršič, direktorica tržišta Mars za BiH, Sloveniju i Hrvatsku. «Program preventivnog pregleda i edukacije mališana o oralnom zdravlju smo u BiH pokrenuli kao pilot projekt prije tri godine, a sada identičnu akciju sprovodimo i u regionu, s jednakom uspješnošću. U svim zemljama imamo izvrsne rezultate i, najvažnije, uistinu pravimo razliku», naglašava Šušteršič.

«Zubomobil» će biti opremljen vrhunskom stomatološkom opremom početkom naredne školske godine i kreće na put na kojem će još jednom poklanjati velike i zdrave dječje osmijehe. A to je, priznajemo, najbolji poklon koji možete poželjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close